default-header
HomeNieuwsSnelle diagnose voorkomt onnodig naar het ziekenhuis rijden

Snelle diagnose voorkomt onnodig naar het ziekenhuis rijden

Geen onderdeel van een categorie

maandag 4 november 2019, door Hartpatiënten Nederland

Hartpatiënten in de regio Hollands Midden krijgen sneller de juiste zorg. Dat gebeurt doordat een cardioloog mee kijkt tijdens de eerste onderzoeken van de ambulanceverpleegkundige. De snelle en adequate zorg wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen zorginstellingen, huisartsen en ambulancevervoer in de regio. Doordat snel een eerste diagnose wordt gemaakt, hoeven patiënten minder vaak onnodig naar de eerste hulp. Daardoor neemt de druk op de spoedeisende afdelingen af, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Van meer dan de helft van de patiënten die die naar het ziekenhuis worden gebracht, blijken de klachten niet spoedeisend. Het LUMC koos daarom samen met algemene ziekenhuizen en huisartsen in de regio voor een snelle diagnose door afstemming van ambulancepersoneel en cardioloog. Patiënten die thuis kunnen blijven worden overgedragen aan hun huisarts.
De cardioloog kijkt op een schermpje mee en ziet daarop de medische gegevens van de patiënt in de ambulance. Het gaat dan om onder meer hartslag, hartfilmpje en ademhaling. Ook ziet de cardioloog waar en hoeveel bedden er nog vrij zijn. Op basis hiervan en de wens van de patiënt beoordeelt de cardioloog waar de zieke terecht kan en wat voor zorg de patiënt nodig heeft. De cardioloog beoordeelt daarbij ook wie net zo goed thuis kan blijven, onder de hoede van de huisarts.

Voor meer artikelen klik hier