default-header
HomeNieuwsSlikken

Slikken

woensdag 10 februari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Toch alweer wat jaartjes geleden verscheen een boek van Joop Bouma, journalist bij het dagblad Trouw, over medicijnen. Het boek met de titel ‘Slikken’ gaat over de manieren waarop de farmaceutische industrie ons allerlei peperdure tabletten letterlijk en figuurlijk door de strot duwt. Terwijl er goedkopere alternatieven zijn die net zo betrouwbaar en werkzaam zijn.

Toch alweer wat jaartjes geleden verscheen een boek van Joop Bouma, journalist bij het dagblad Trouw, over medicijnen. Het boek met de titel ‘Slikken’ gaat over de manieren waarop de farmaceutische industrie ons allerlei peperdure tabletten letterlijk en figuurlijk door de strot duwt. Terwijl er goedkopere alternatieven zijn die net zo betrouwbaar en werkzaam zijn.

We zijn inmiddels weer een paar jaar verder en dan vraag je je af, of er door de publicatie van het meer dan uitstekende boek van Bouma wat veranderd is. Nee, op wezenlijke gebieden niet. Er zijn, blijkens een recent onderzoek, nog steeds patiëntenorganisaties die zich laten sponsoren door de pillendraaiers, en op die manier hun ziel en zaligheid aan de duivel verkopen, niet meer in staat zijn om kritisch over die medicijnen te schrijven. Dubbel kwalijk, want deze organisaties van patiënten helpen de farmaboeren om hun pillen bij de eigen leden en donateurs door de strot te wurgen. Overigens, ter geruststelling, onze stichting Hartpatiënten Nederland krijgt geen cent van de farmaceutische industrie. We willen dat ook niet. Maar goed, verder met dat onderzoek waar we het over hadden. Daaruit blijkt ook, dat ziekenhuisapotheken fenomenale kortingen tot wel 99 procent krijgen van de farmahandel. Het gaat daarbij vaak om dure medicijnen. De huisarts kan in zijn vervolgmedicatie vaak niet anders dan het voorschrift van het ziekenhuis volgen, en dus dezelfde veel te dure medicijnen voorschrijven. En da’s precies wat de pillendraaiers willen, want dat vult hun zakken op een wel zeer comfortabele manier. Die zakken worden echter op onze kosten ruim gevuld, want uiteindelijk moeten wij er met zijn allen voor betalen via onze premies. Hoe dan ook, de door Bouma in zijn boek ‘Slikken’ beschreven handel en wandel van de farmaceutische industrie is sindsdien op veel punten geen halt toegeroepen. Het boek is, helaas, nog steeds actueel!

Deze Column van Henri Haenen verscheen eerder in Hartbrug-Magazine

 
Geschreven door onze Gastredactie.

Geef een reactie