default-header
HomeNieuwsSjalot gezonde huisapotheek

Sjalot gezonde huisapotheek

woensdag 28 januari 2009, door Hartpatiënten Nederland

Sjalotten barsten van de gezonde eigenschappen. Ze bevatten veel voedingsstoffen en mineralen, zijn rijk aan vitaminen A, B, C en E en bevatten weinig calorieën (50-60 kcal. per 100 g).

Sjalotten barsten van de gezonde eigenschappen. Ze bevatten veel voedingsstoffen en mineralen, zijn rijk aan vitaminen A, B, C en E en bevatten weinig calorieën (50-60 kcal. per 100 g).

Sjalotten verteren ook makkelijk en geven na het eten geen reuk aan de adem. Bovendien wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige werking toegeschreven aan sjalotten. Een fijngesnipperd sjalotje gemengd met een honingsiroopje bijvoorbeeld, is een probaat middel tegen hoesten. En een doorgesneden sjalot op het nachtkastje verlicht een verkoudheid. Inderdaad: een wonderbolletje…

En we zijn er nog lang niet. 

Prima zoutvervanger
Te veel zout eten is slecht voor de gezondheid omdat het de bloeddruk verhoogt. Artsen raden aan om 5 tot 6 gram zout per dag te eten. Maar onze dagelijkse consumptie bedraagt gemiddeld al 8 tot 10 gram. Sjalotten zijn van nature zoutarm. Hierdoor kunnen ze mooi de functie van smaakversterker in een gerecht overnemen – zout toevoegen hoeft niet meer.
 
Preventief en geneeskrachtig
Uit verschillende studies blijkt dat het regelmatig eten van sjalotten het risico op prostaatkanker aanzienlijk vermindert. Waarschijnlijk komt dit door de aanwezigheid van vele micro-elementen in sjalotten, waaronder Selenium. Ook is onderzoek gedaan naar de geneeskrachtige eigenschappen van de sjalot. En met resultaat: door de zwavelhoudende en vluchtige oliën verbetert de darmflora aanzienlijk en wordt de spijsvertering bevorderd. Verder bevat de sjalot een zeer hoge concentratie aan flavonoïden. Deze anti-oxidanten zorgen bij regelmatig gebruik voor een verlaging van het cholesterolgehalte waarmee het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. (bron: http://www.agf.nl/).

Door: hartgenoten.nl

Laatst aangepast op 28 januari 2009  11.00 uur

 

Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie