default-header
HomeNieuwsRode oortjes

Rode oortjes

dinsdag 10 oktober 2017, door Hartpatiënten Nederland

Tolerant, open, direct, nuchter en vooruitstrevend: vraag buitenlanders naar het stereotype van ‘de Nederlander’

Tolerant, open, direct, nuchter en vooruitstrevend: vraag buitenlanders naar het stereotype van ‘de Nederlander’ en grote kans dat deze karaktereigenschappen eruit rollen. En preuts? Als we het aantal vrijpartijen in films als Turks Fruit en Spetters tellen, valt dat ook reuze mee. Maar praten over seks? Tja, dát is een ander verhaal.
 
(Bijna) iedereen doet het of heeft het weleens gedaan. En toch is erover praten voor veel mensen nog een groot taboe, vooral voor vrouwen. Mannen komen nog wel weg met een grapje of enige opschepperij over de bedprestaties, maar vrouwen hullen zich doorgaans liever in algemeenheden. Ja, met goede vriendinnen worden – vaak in combinatie met een wijntje of drie, vier – soms nog wel wat sappige anekdotes gedeeld. Maar bij minder goede bekenden? Of erger: een therapeut of arts? Dan is het seksleven opeens ‘Oh gewoon, heel gemiddeld’ of ‘Niet meer zo spannend als vroeger, maar we hebben niets te klagen’. Vaak gevolgd door een besmuikt gegiechel, in de hoop dat vervolgvragen uitblijven. En de partner? Ach, die bedoelt het allemaal goed. Dus waarom zou je die lastigvallen met jouw ontevredenheid?
 
Nu zou je kunnen zeggen: ‘Wat maakt het uit? Houd toch lekker privé wat privé is!’ Maar dat keer op keer uit onderzoek blijkt dat lang niet alle vrouwen zo blij zijn tussen de lakens, doet vermoeden dat het helemaal niet zo’n slecht idee zou zijn als we onze Hollandse eigenschappen ook op dit gebied eer aan doen. Slechts 6 op de 10 vrouwen geniet van seks, bleek uit een onderzoek van de Rutgers Stichting, ten opzichte van 8 op de 10 mannen. Zonde, toch? Bovendien blijkt uit het artikel hiernaast dat het niet bespreekbaar durven maken van seksualiteit uiteindelijk kan leiden tot angsten, onzekerheden, zorgen of zelfs pijn. Terwijl veel problemen met een goed gesprek op te lossen zijn.
Dus nee, u hoeft écht de bakker en de buurvrouw niet in geuren en kleuren te vertellen wat er zich bij u tussen de lakens afspeelt. Zitten ze  waarschijnlijk ook absoluut niet op te wachten. Maar als u – letterlijk – iets op het hart heeft, schroom dan niet om bij de huisarts, cardioloog of seksuoloog aan de bel te trekken. Die rode oortjes neemt u dan maar even voor lief.
 
Marion van Es
 
Deze column verscheen eerder in Hartbrug-Magazine 2017-04

Geef een reactie