default-header
HomeNieuwsRisico op hartaanval nauwelijks minder door statines

Risico op hartaanval nauwelijks minder door statines

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 15 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het risico dat we een hartaanval krijgen, wordt nauwelijks kleiner door het slikken van statines. Dat bleek afgelopen maandag in de uitzending van Radar op NPO 1. Hoewel je er dus maar weinig aan lijkt te hebben, zijn de bijwerkingen fors. De voornaamste klacht is spierpijn. En dan niet zomaar een beetje spierpijn. Veel mensen lopen krom van de pijn. En slikken daarvoor weer pijnstillers en maagbeschermers. Tel uit je winst, als farmaceutisch bedrijf…..

De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. Tijdens de uitzending werd ook duidelijk dat de manier waarop de farmaceutische industrie onderzoek doet, twijfelachtig is. Zo krijgen mensen die zich daarvoor opgeven tijdens de testfase nieuwe statines te slikken. Als ze binnen vier maanden echter klagen over spierpijn, worden ze uitgesloten van het verder nog meedoen aan de test. Op die manier lijkt het alsof maar weinig mensen last hebben van die bijwerking. In de bijsluiter staat dan bijvoorbeeld dat een bepaalde bijwerking niet veel voorkomt. Dank je de koekoek!

Sinds 2016 is er een nieuw soort cholesterolverlager op de markt: PCSK9-remmers, lichtte Radar toe. ,,Dit zijn injecties die je een of twee keer per maand toedient. Die kosten 6 tot 8 duizend euro per jaar per gebruiker. Voornamelijk mensen met hart- en vaatziekten die niet tegen statines kunnen, of mensen met erfelijke cholesterolafwijkingen, mogen deze injecties krijgen. Volgens het Zorginstituut zijn dat maximaal 20 duizend potentiële gebruikers. Het middel is nu een dikke 2 jaar op de markt, en is in 2018 door ruim 10 duizend mensen gebruikt. Dit kostte rond de 45 miljoen euro.’’

Het ellendige is dat artsen zich gedwongen voelen het nieuwe medicijn voor te schrijven. Mocht een patiënt bijvoorbeeld een hartaanval krijgen, en had de dokter hem de nieuwe statine ontraden, dan kan die patiënt de dokter voor de rechter slepen. Op die manier word je als arts bijna gedwongen aan de leiband van de industrie te lopen.

Hartpatiënten Nederland is faliekant tegen de nieuwe streefwaarde voor LDL-cholesterol, het zogenoemde ,,slechte’’ cholesterol. Hoe lager hoe beter, is het nieuwe advies. En dus werd de norm verlaagd van 2,5 mmol/l naar 1,8 mmol/l . Een slechte zaak, blijkt ook uit de uitzending van Radar. Hoe lager hoe beter is grote onzin, alleen bedoeld om de zakken van de industrie te vullen met miljardenwinsten. Over onze rug.

Uitzending gemist? Klik dan gauw op deze link.

Wilt u na het zien van de uitzending stoppen met het slikken of spuiten van statines, doe dat dan in overleg met de huisarts!

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (1)