LDL-cholesterol, cholesterol, PCSK9-remmers, Radar, maagbeschermers, spierpijn, hartaanval

Risico op hartaanval nauwelijks minder door statines

Het risico dat we een hartaanval krijgen, wordt nauwelijks kleiner door het slikken van statines. Dat bleek afgelopen maandag in de uitzending van Radar op NPO 1. Hoewel je er dus maar weinig aan lijkt te hebben, zijn de bijwerkingen fors. De voornaamste klacht is spierpijn. En dan niet zomaar een beetje spierpijn. Veel mensen lopen krom van de pijn. En slikken daarvoor weer pijnstillers en maagbeschermers. Tel uit je winst, als farmaceutisch bedrijf…..

De vraag is of het middel niet erger is dan de kwaal. Tijdens de uitzending werd ook duidelijk dat de manier waarop de farmaceutische industrie onderzoek doet, twijfelachtig is. Zo krijgen mensen die zich daarvoor opgeven tijdens de testfase nieuwe statines te slikken. Als ze binnen vier maanden echter klagen over spierpijn, worden ze uitgesloten van het verder nog meedoen aan de test. Op die manier lijkt het alsof maar weinig mensen last hebben van die bijwerking. In de bijsluiter staat dan bijvoorbeeld dat een bepaalde bijwerking niet veel voorkomt. Dank je de koekoek!

Sinds 2016 is er een nieuw soort cholesterolverlager op de markt: PCSK9-remmers, lichtte Radar toe. ,,Dit zijn injecties die je een of twee keer per maand toedient. Die kosten 6 tot 8 duizend euro per jaar per gebruiker. Voornamelijk mensen met hart- en vaatziekten die niet tegen statines kunnen, of mensen met erfelijke cholesterolafwijkingen, mogen deze injecties krijgen. Volgens het Zorginstituut zijn dat maximaal 20 duizend potentiële gebruikers. Het middel is nu een dikke 2 jaar op de markt, en is in 2018 door ruim 10 duizend mensen gebruikt. Dit kostte rond de 45 miljoen euro.’’

Het ellendige is dat artsen zich gedwongen voelen het nieuwe medicijn voor te schrijven. Mocht een patiënt bijvoorbeeld een hartaanval krijgen, en had de dokter hem de nieuwe statine ontraden, dan kan die patiënt de dokter voor de rechter slepen. Op die manier word je als arts bijna gedwongen aan de leiband van de industrie te lopen. 

Hartpatiënten Nederland is faliekant tegen de nieuwe streefwaarde voor LDL-cholesterol, het zogenoemde ,,slechte’’ cholesterol. Hoe lager hoe beter, is het nieuwe advies. En dus werd de norm verlaagd van 2,5 mmol/l naar 1,8 mmol/l . Een slechte zaak, blijkt ook uit de uitzending van Radar. Hoe lager hoe beter is grote onzin, alleen bedoeld om de zakken van de industrie te vullen met miljardenwinsten. Over onze rug.

Uitzending gemist? Klik dan gauw op deze link

Wilt u na het zien van de uitzending stoppen met het slikken of spuiten van statines, doe dat dan in overleg met de huisarts!

 

Reacties (10)

 • afbeelding van kees-49
  kees-49 ( )

  IS het dan nu niet eens tijd voor GOED onderzoek!!
  Want ja we kunnen nu wel aan een arts vragen wat zijn/haar idee is,
  maar is die ook al niet beïnvloed door of angstig voor...

  mei 15, 2019
 • afbeelding van anoniem
  anoniem

  Dus met andere woorden het Is nagenoeg
  Niet meer nodig die die statines te slikken.
  Maar na afloop zegt men wel
  Altijd in overleg arts.
  Wie moet ik nou nog geloven?

  mei 15, 2019
 • afbeelding van Hartgenoten
  Hartgenoten

  Er wordt altijd gezegd in overleg met uw arts omdat het niet goed is al u wilt stoppen om dit in een keer te doen, maar dat u dit moet afbouwen.Bovendien moet uw arts weten als u met een bepaalde medicatie stopt.

   

  Anneliese Wijers-Barten

  St. Hhartpatiënten Nederland

  mei 15, 2019
 • afbeelding van HERMAN BAKKER
  HERMAN BAKKER ( )

  Eind september infarct gehad en 3stents gekregen +de nodige medicijnen waaronder rosuvastatine
  Ben mij steeds moeier gaan voelen en veel slapen
  Op koningsdag gestopt met die troep
  Ben me veel beter gaan voelen en heb overal weer zin in

  mei 15, 2019
 • afbeelding van Bindels j
  Bindels j ( )

  Na hart operatie is het gewoon slikken maar ik heb ook veel last van spierpijn en heb daarom op eigen houtje de statige gehalveerd en de zocor voor cholesterol ook en na bloed afname was alles goed dus een groot ? De arts is niet op de hoogte wel de aphotheek vraagt zijn de pillen nog niet op !

  mei 15, 2019
 • afbeelding van hippo
  hippo

  Het onderzoek naar zgn. bijwerkingen van statines door de farmaceuten is niet twijfelachtig, maar gewoon frauduleus. Er is door de jaren heen al veel onderzoek gedaan waaruit gebleken is dat cholesterol niet de oorzaak is van hart- en vaatziekten, maar door de niet aflatende propaganda van Big Pharma wordt dat niet voldoende onderkend.Als cholesterol werkelijk één van de voornaamste boosdoeners is zou iedereen toch uiteindelijk arteriosclerose moeten krijgen?! Want ook bij een laag cholesterolniveau zullen die moleculen hun schadelijke eigenschappen niet verliezen. Maar zoals Uffe Ravnskov al heeft aangegeven in één van zijn publicaties bleek reeds in 1937 uit onderzoek dat er geen correlatie was tussen cholesterol en voornoemde ziekte. Sommige mensen met een hoog cholesterol bleken schone vaten te hebben, andere verstopte vaten  en sommige mensen met laag cholesterol hadden ook verstopte vaten en andere weer niet.

  hippo

  mei 15, 2019
 • afbeelding van B.R. van der Velden
  B.R. van der Velden ( )

  Ik heb geen info gekregen voor de vervanger van statines: Rode gist rijst ...sinds het gebruik daarvan is het cholosterolgehalte bij bij en mijn vrouw aanzienlijk gedaald en ook zo gebleven.

  mei 15, 2019
 • afbeelding van Ruud van den Berg
  Ruud van den Berg ( )

  Nou dat is een draai van 180 graden van de brandstichting. Na mijn hartaanval 4 jaar geleden moest ik staties slikken van de specialist. Na een half jaar mee gestopt vanwege de enorme bijwerkingen.
  Toen heb ik ook bij de hartstichting geageerd tegen de toen al ruim bekende problemen met statines. Menig discussie bericht is tussen de hartspecialisten van de stichting en mij gevoerd toen. Het bleef dat het volgens de stichting gevaarlijk!!! was om te stoppen met dat spul. Evenals het onderzoek dat radar toen deed in 2 uitzendingen (terug te vinden op youtube) volkomen werd genegeerd door de hartstichting.

  mei 16, 2019
 • afbeelding van Desiserata
  Desiserata ( )

  Ik gebruik sinds een anderhalf jaar CBD olie en mijn chlorestorol is omlaag gegaan , gebruik geen medicijnen sindsdien meer

  mei 16, 2019
 • afbeelding van Riekie Verhoeven
  Riekie Verhoeven ( )

  Mijn cholestorolwaardes zijn goed. Toch heb ik verlagers voorgeschreven gekregen omdat mijn broers hartpatiënten zijn en ik zelf een lichte tia heb gehad.

  mei 23, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.