default-header
HomeNieuwsProfiteren van een rolstoel?

Profiteren van een rolstoel?

Columns

woensdag 17 januari 2024, door Hartpatiënten Nederland

In de herfstvakantie gingen we weer vliegen. Elke keer kijk ik uit naar de vakantie, maar vergeet ik dat de reis naar de bestemming voor mijn man een opgave is. We hadden een rolstoel geregeld voor het lange wachten in rijen, maar toch zag ik hem moe worden. We keken allebei uit naar het moment dat we met zijn drieën in het vliegtuig zouden zitten. Drie uur rust.

Want dit keer gingen we naar Portugal. We hadden expres niet voor een verre bestemming gekozen. Lekker een korte vlucht. Maar na drie kwartier vlogen we weer terug. Technisch mankement. We moesten overstappen op een ander vliegtuig. Onze zoon was dolblij dat hij nu niet twee, maar drie keer ging vliegen. Tsja, zo kan je er ook naar kijken. Na 1,5 uur gingen we opnieuw de lucht in.

Op het vliegveld van Faro stond geen rolstoel klaar, maar mijn man was tijdens de vlucht behoorlijk bijgetrokken. Hij liep zelfs in best snelle pas naar de bagageband. “Zo, die man van jou voelt zich opeens weer beter hè”, sneerde een man lachend maar gemeend. Commentaar. Natuurlijk. “Ja, klopt. Als hartpatiënt heb je goede en slechte momenten. Zeker qua energie. Lang staan is niet fijn bijvoorbeeld. Wil je anders even het litteken van zijn ICD zien?” De man verontschuldigde zich. “Ik dacht dat jullie profiteerden van de rolstoel.” Ik weet nog steeds niet waar hij op doelde, maar ik was wel blij dat ik een antwoord klaar had.

We zijn inmiddels wel wat gewend. We worden ook weleens aangesproken als we de auto op een invalideparkeerplaats neerzetten. Sommigen kunnen dan kattig uit de hoek komen. Als we de kaart laten zien, lijkt het alsof ze ons niet geloven. Wij hadden die kaart liever ook niet gehad hoor.

Net als de rolstoel. Ik vraag me nog steeds af hoe wij ‘profiteren’. Waarom zouden we ons anders voordoen? Waarom zouden gezonde mensen met een kind misbruik willen maken van een rolstoel? Waarom maakt een jonge gezonde vent überhaupt zo’n opmerking? Kon mijn man maar lang in de rij staan, zonder rolstoel. Want dat zou betekenen dat hij weer gewoon gezond was.

Cilla Schot

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie