default-header
HomeNieuwsPleidooi voor verplichten reanimatielessen

Pleidooi voor verplichten reanimatielessen

woensdag 6 oktober 2010, door Hartpatiënten Nederland

Maastricht – Middelbare scholen moeten verplichte lessen reanimatie op het rooster zetten. Dat vindt cardioloog Ton Gorgels van het academisch ziekenhuis in Maastricht (azM).

Gorgels is daarom begonnen met een handtekeningenactie. Op die manier wil hij 40.000 handtekeningen bij elkaar sprokkelen om reanimatielessen op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

De cardioloog lanceerde zijn initiatief vorige week tijdens de jaarlijkse Reanimatie Estafette in Brunssum. Die estafette wil de aandacht vestigen op het belang van  reanimeren.

Wekelijks worden driehonderd Nederlanders getroffen door een acute hartstilstand. De eerste zes minuten zijn cruciaal voor de overlevingskansen van deze mensen. Zo snel is de ambulance meestal niet ter plaatse. Dan is het extreem belangrijk dat mensen die in de buurt zijn, kunnen reanimeren.

Het is echter bedroevend gesteld met het aantal mensen dat kan reanimeren: slechts zeven procent van de Nederlanders weet wat te doen in zo’n acute situatie, kan reanimeren, weet een AED te bedienen, en heeft daarvoor een cursus gevolgd (onder meer via Hartpatiënten Nederland). Gorgels hoopt met de verplichte invoering van lessen reanimatie op middelbare scholen te bereiken dat straks een op vier Nederlanders kan reanimeren. Kortom: levens kan redden!

Wilt u het burgerinitiatief steunen? Kijk dan op Reanimatieonderwijsverplicht.nl

 

Het persbericht van Ton Gorgels vindt u op AZM.nl


Geef een reactie