default-header
HomeNieuwsPas op voor te weinig vet in je voeding

Pas op voor te weinig vet in je voeding

dinsdag 23 maart 2010, door Hartpatiënten Nederland

Een belangrijk punt waarop mensen gaan besparen als ze gaan afslanken is vet. Dat is goed, want vet bevat veel calorieën. Maar veel mensen gaan de fout in door vet helemaal uit hun eetpatroon te schrappen.

Je hebt vet nodig voor allerlei belangrijke processen in je lichaam. Vet helemaal weglaten, kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid! Het is wel verstandig om je bewust te zijn van de hoeveelheid en het soort vet dat je binnenkrijgt. Als je vet eet, dan kun je er het beste voor zorgen dat dit zoveel mogelijk onverzadigd vet is. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten.

Risico’s van te weinig vet

Te veel vet is niet goed, maar te weinig dus ook niet. Als je te weinig vet eet, dan kun je een aantal  problemen krijgen.
* Tekort aan de vetoplosbare vitamines A, D, E en K
– Vitamine A is belangrijk voor de opbouw van de huid, ogen, groei en immuunsysteem.
– Vitamine D is belangrijk voor stevige botten en tanden.
– Vitamine E is belangrijk voor bescherming van het lichaam (werkt als antioxidant) en voor de stofwisseling van de cellen.
– Vitamine K is belangrijk tegen bloedklontering.

Hart- en vaatziekten door een te hoog cholesterol

Dit klinkt vreemd, maar als je nauwelijks nog vet eet wordt de hoeveelheid HDL (goed) cholesterol te laag, waardoor LDL (slecht) cholesterol in verhouding te hoog wordt. Dit zorgt voor bloedklontering en het dichtslibben van je aderen.

Depressie

Met name de omega-vetzuren spelen een grote rol bij je humeur en gedrag. Eet je te vet weinig, dan worden er te weinig hormonen aangemaakt die je blij maken.

Meer trek

Vet is een belangrijke smaakmaker. Als je alleen kiest voor vetarme producten, zul je meer trek krijgen. Vetarme producten worden meestal op smaak gebracht met veel suiker. Te veel suiker zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel heel snel stijgt, maar ook heel snel weer diep daalt met als gevolg: honger! Ook zorgt vet voor een vol gevoel.

Voedingsstoffen raken uit balans

Als je te weinig vet eet, krijg je in verhouding te veel koolhydraten en/of eiwit binnen. Te veel koolhydraten kan leiden tot een hogere  bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes. Te veel eiwit is een belasting voor je lever en nieren. Bovendien kan te veel eiwit ook leiden tot botontkalking.

Mogelijk verhoogde kans op kanker

Mogelijk een grotere kans op bepaalde vormen van kanker, onder andere darmkanker en hormoongerelateerde kankersoorten (borst en prostaat).
Wat is goed?
Per dag mag 20 à 35 procent van je totale energie bestaan uit vet. Vet levert 9 kcal per gram. Aan de hand van je totale inname, kun je berekenen hoeveel gram vet je mag binnenkrijgen.
Bijvoorbeeld: je eet elke dag 1400 kcal. Hiervan mag 20 à 35 procent vet zijn. 20 à 35 procent van 1400 = 280 à 490 kcal. 1 gram vet levert 9 kcal. Om 280 à 490 kcal binnen te krijgen van vet, mag je dan 31 à 54 gram vet eten op een dag.

Let er wel op dat je voornamelijk producten met onverzadigd vet eet. Dat zijn onder andere: plantaardige oliën, halvarine, margarine, noten, zaden, olijven, avocado’s en vette vis.

Bron: Gezondheidsnet.nl


Geef een reactie