default-header
HomeNieuwsOproep: Bent u behandeld met een stent?

Oproep: Bent u behandeld met een stent?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 8 januari 2020, door Hartpatiënten Nederland

Follow the Money, een journalistiek onderzoeksplatform, is op zoek naar hartpatiënten die met vernauwingen aan de linker (hoofd)kransslagader zijn behandeld met een stent of meerdere stents.

Waarom?

Onlangs is er een wetenschappelijke studie gepubliceerd, de zogeheten EXCEL trial, een tien jaar lopende studie die het verschil bekijkt tussen een bypassoperatie en het plaatsen van een stent.  Het plaatsen van stents zou even effectief zijn als een bypassoperatie voor patiënten die vernauwingen hebben aan de linker kransslagader, was de conclusie van het onderzoek. De keuze voor een stent ligt hierdoor voor de hand. Mede op basis van deze studie zijn de richtlijnen van de Europese vereniging van cardiologen in 2018 opgesteld.
Nu blijkt dat er cruciale gegevens zouden zijn achtergehouden: er zouden tachtig procent meer hartaanvallen optreden bij patiënten die een stent in hun linker kransslagader hadden gekregen dan patiënten die een bypassoperatie hadden ondergaan.
De redactie van Follow the Money wil uitzoeken wat voor gevolgen deze studie heeft gehad voor hartpatiënten in Nederland. Bent u hartpatiënt en heeft u één of meer stents gekregen om vernauwingen aan uw linker kransslagader(s) te verhelpen of bent u proefpersoon geweest die heeft deelgenomen aan de omstreden EXCEL onderzoek die plaatshad in het Erasmus MC, Medisch Centrum Leeuwarden en Medisch Spectrum Twente/Enschede?
De redactie komt graag met u in contact. U kunt ons benaderen door een e-mail te sturen naar Ilona Dahl, onderzoeksjournaliste van Follow the Money via ilona.dahl@ftm.nl. Uw informatie wordt vanzelfsprekend vertrouwelijk behandeld.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Monique verburg 19 januari 2021

    Kan ik nog deelnemen. Stenose 90% LAD, DES stent op 6 nov 2020. Nog geen week zonder klachten geweest na ingreep. Sportte iedere dag, rook niet, drink niet en eet gezond. Vrouw, geb 21-06-69 ik hoor het graag. Heb in het UMCU de protocollen onder mijn hoede gehad. Hierdoor ben ik gaan lezen en weet van de Excel Trial en het programma van de BBC.
    Vriendelijke groet,
    Monique Verburg