default-header
HomeNieuwsOntstoken buikvet speelt belangrijke rol bij ontstaan van obesitas-gerelateerde ziektes

Ontstoken buikvet speelt belangrijke rol bij ontstaan van obesitas-gerelateerde ziektes

zaterdag 25 februari 2017, door Hartpatiënten Nederland

Het is belangrijk om naar de mate van ontsteking van buikvet te kijken, in plaats van naar de hoeveelheid buikvet.

Het is belangrijk om naar de mate van ontsteking van buikvet te kijken, in plaats van naar de hoeveelheid buikvet. Dat blijkt uit het onderzoek van Petra Mulder, die op 16 februari promoveerde aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
 
Zij deed de afgelopen vier jaar haar onderzoek bij kennisinstituut TNO. Mensen die te veel voeding binnenkrijgen, kunnen last krijgen van overgewicht. Maar dat is niet het enige risico. In bepaalde landen heeft ruim een kwart van de volwassenen een vervette lever, waar gezondheidsrisico’s aan zijn verbonden. Dit zogeheten non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is de meest voorkomende chronische leverziekte. Hoe het precies ontstaat, is grotendeels niet bekend.
 
Essentiële rol
 
Mulder ontdekte dat de mate van ontsteking van het buikvet een essentiële rol speelt bij het ontstaan van deze ziekte.  Zij deed onderzoek naar NAFLD bij muizen. Zo kwam Mulder erachter dat niet de totale vetmassa bepalend is voor het ontstaan van NAFLD, maar dat het gaat om de mate van ontsteking van het buikvet. 
 
Vetcellen
 
“Mensen die een overschot aan energie tot zich nemen, lopen het risico een chronische ontsteking te ontwikkelen van onder meer het vetweefsel en de lever”, legt Mulder uit. “Deze ‘metabole ontsteking’ speelt een belangrijke rol in veel stofwisselingsziekten, zoals diabetes, hart-en vaatziekten en ernstige leverziekten.” Mulder heeft uitgezocht welke stoffen deze vetcellen maken en afgeven aan het bloed. Hieruit blijkt dat het vooral gaat om een aantal stoffen die elders in het lichaam ontstekingsreacties uitlokken.
 
Behandelmethoden
 
Mulders onderzoek is van belang, omdat het nieuwe deuren voor behandelmethoden opent. Zo gaat TNO verder onderzoek doen naar manieren om het buikvet gezond te houden, waardoor gezondheidsrisico’s worden verminderd. 
 
Bron: LUMC

Geef een reactie