default-header
HomeNieuwsOnderzoeksraad voor Veiligheid moet gebruik oplosbare stent onderzoeken

Onderzoeksraad voor Veiligheid moet gebruik oplosbare stent onderzoeken

zaterdag 16 maart 2019, door Hartpatiënten Nederland

ROERMOND – De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet een onderzoek instellen naar het gebruik van de oplosbare stent van het merk Abbott. Dat vindt belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland.

ROERMOND – De Onderzoeksraad voor Veiligheid moet een onderzoek instellen naar het gebruik van de oplosbare stent van het merk Abbott. Dat vindt belangenorganisatie Hartpatiënten Nederland. De oproep van Hartpatiënten Nederland wordt onder meer ondersteund door hoogleraar cardiologie Martin Schalij van het Hart-longcentrum in Leiden, en emeritushoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Hartpatiënten Nederland deed de oproep voor een onderzoek zaterdag 16 maart tijdens een uitzending van het VPRO-radioprogramma Argos op Radio 1.
 
De Absorb stent, waar het over gaat, is tussen 2012 en 2017 bij duizenden hartpatiënten geplaatst, zonder dat deze patiënten is gewezen op de vaak vergaande risico’s van deze stent. Hoewel de stent werd geïmplanteerd als medisch hulpmiddel tegen kransslagadervernauwing, leidde de Absorb stent tot een verhoogde kans op trombose en werd in 2017 door de Amerikaanse fabrikant Abbott van de markt gehaald. De risico’s waren echter al in 2014 bekend. Dat bracht onderzoek van het radioprogramma Argos en platform Follow the Money zaterdag aan het licht.
 
Problemen met de stent leidden tot 150 meldingen bij de Inspectie Gezondheid en Jeugd, waarbij in een geval een patiënt overleed aan een hartinfarct, aldus Argos en FTM. Behandelde patiënten zijn onvoldoende op de hoogte zijn gebracht van mogelijke bijwerkingen, en dat is mede te wijten aan een gebrekkige registratie. Jan Klein zei in Argos: ‘Juist via registratie kunnen we ernstige incidenten achterhalen en uitzoeken wat er is misgegaan. Het is zorgelijk dat dit niet gebeurt. Dit raakt echt het hart van de gezondheidszorg.’ 
 
Naar aanleiding van de radio-uitzending stond de telefoon bij de stichting Hartpatiënten Nederland zaterdagmiddag roodgloeiend. In korte tijd belden vele tientallen verontruste patiënten met het Meldpunt Hartpatiënten van de stichting. Ook kwamen er talloze mails binnen bij het Meldpunt. ,,Het gaat om verontruste patiënten, die we uitleggen dat de problemen met de stent niet levensbedreigend zijn. Als ze zich zorgen maken, kunnen ze contact opnemen met hun cardioloog’’, zegt voorzitter Jan van Overveld van Hartpatiënten Nederland. ,,Maar we willen wel dat de zaak tot op de bodem wordt uitgezocht. We zijn dan ook heel blij met de steun van Klein en Schalij voor onze oproep aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid.’’
 
Maakt u zich ook zorgen? Bel dan met ons tijdens kantooruren via 085 081 1000, of mail via meldpunt@hartpatienten.nl

Geef een reactie