default-header
HomeNieuwsMuziek vermindert de pijn

Muziek vermindert de pijn

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 14 augustus 2019, door Hartpatiënten Nederland

Als je van het ziekenhuis vlak voor, tijdens of na een operatie een koptelefoon met muziek krijgt, heb je minder zware verslavende pijnstillers nodig. Mensen die zonder muziek geopereerd worden, hebben meer zware pijnstillers nodig en lopen meer risico op verslaving aan deze medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek door Erasmus MC, waarin het effect van muziek rond de operatie werd onderzocht bij 5.000 mensen. De studie is van de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, geleid door Hans Jeekel, hoogleraar chirurgie.

Chronisch

“Verslaving aan pijnmedicatie is een groot maatschappelijk probleem”, aldus Erasmus. In Nederland gebruikten in 2018 zo’n 1,3 miljoen mensen verslavende pijnmedicatie. “In de praktijk blijkt dat bijna 1 op de 10 mensen die deze middelen bij operatie krijgt chronisch gebruiker wordt. Het neemt epidemische vormen aan”, aldus een bezorgde Hans Jeekel.

Verslaafd

Jeekel: “Voor het eerst hebben wij kunnen aantonen dat muziek het gebruik van verslavende pijnmedicatie significant kan verminderen. Dit betekent dus dat we het aantal mensen dat chronisch verslaafd raakt aan opioïden kunnen verminderen. De verslaving ontstaat veelal na een operatie bij minstens 6% van alle geopereerde patiënten.”

Koptelefoon

Het was al langer bekend dat muziek de pijn na een operatie kan verminderen. De wetenschappers hebben nu bij 5.000 patiënten een grote meta-analyse verricht van het effect op pijnmedicatie bij operaties. Deze patiënten kregen vóór, tijdens en na de ingreep een koptelefoon op. Er werd geloot wie wel of geen muziek via de koptelefoon kregen. Het bleek dat de groep die muziek kreeg veel minder verslavende pijnmedicatie nodig had dan patiënten zonder muziek. Het grote voordeel is ook, dat muziek, anders dan verslavende medicijnen, géén bijwerkingen heeft. En stukken goedkoper is!

Voor meer artikelen klik hier