default-header
HomeNieuwsMinder kans jonge mensen op overlijden na herseninfarct

Minder kans jonge mensen op overlijden na herseninfarct

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 19 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Het risico dat jonge mensen overlijden als gevolg van  een herseninfarct is flink minder dan twintig jaar geleden. Onderzoekers van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen brachten in het medisch tijdschrift JAMA het aantal overlijdens van jonge mensen aan een herseninfarct tussen 1998 en 2010 in kaart. Maar de onderzoekers waarschuwen ook dat de behandeling van hersenbloedingen moet worden verbeterd, aldus de website nationalezorggids.nl. 
Radboud onderzocht zo’n 15.000 mensen die tussen 1998 en 2010 al op jonge leeftijd een beroerte kregen. Bekeken werd hoe het daarna met hen ging. Jaarlijks krijgen in ons land zo’n 1500 jonge mensen tussen de 18 en 50 jaar een beroerte. Een deel van hen overlijdt. Een ander deel overleeft, in meer of mindere mate invalide.
Volgens neuroloog Frank-Erik de Leeuw van Radboud was 15 jaar na een beroerte 17 procent van de mensen overleden. Bij mannen iets meer, bij de vrouwen iets minder. Mensen die een beroerte hebben gehad, lopen vijf keer meer kans op overlijden dan gezonde mensen. Bij mensen die een hersenbloeding hadden, is dat risico zelfs acht keer zo groot.
In de periode sinds 1998 tot 2010 is de kans om te overlijden aan een beroerte gedaald. Maar dat geldt alleen voor mensen die een herseninfarct kregen (dus niet een hersenbloeding). Waarschijnlijk is de kans op overlijden lager omdat er meer mogelijkheden zijn stolsel snel te verwijderen, denkt De Leeuw.
Wat De Leeuw opviel is dat jonge mensen die vele jaren na een beroerte overlijden, meestal niet sterven aan de gevolgen van hart- en vaatziekten, maar aan kanker. De Leeuw heeft daarvoor geen verklaring. Maar hij gaat met zijn team wel uitzoeken of deze relatief jonge patiënten hiervoor moeten worden onderzocht en gevolg.

 

Voor meer artikelen klik hier