dotterbehandeling

Meer dotteren scheelt hartinfarcten

Als je nu een acuut hartinfarct krijgt, dottert de arts alleen de dichtgeslibde slagader die het infarct veroorzaakte. Vernauwingen in andere bloedvaten worden met medicijnen onder controle gehouden. Dat kan anders en beter, blijkt uit internationaal onderzoek in 31 landen. Het is beter om álle kransslagaders na te kijken en die preventief met een stent open te houden. Dat scheelt heel wat hartinfarcten, aldus de Volkskrant. 
 

Eénderde minder nieuwe infarcten

 
De krant baseert zich op vaktijdschrift The New England Journal of Medicine. Dat publiceerde zondag de onderzoeksresultaten. Daaruit blijkt dat het omgaan met dichtgeslibde aders bij een hartaanval aan verandering toe is. Door de nieuwe, voorgestelde aanpak (alles dotteren) daalt het aantal nieuwe infarcten met maar liefst éénderde. 
 

Dotteren

 
Elk jaar krijgen pakweg 20.000 Nederlanders een acuut hartinfarct. Dat ontstaat als een van de kransslagaders plotseling dichtslibt en het hartweefsel afsterft. Deze mensen worden meteen gedotterd om de ader weer open te krijgen. De andere bloedvaten rond het hart worden nu met rust gelaten. Cardiologen vrezen namelijk dat ze anders meer schade aanrichten dan goed doen. 
 

Nieuwe aanpak

 
Maar het onderzoek suggereert dat je die andere vaten ook moet aanpakken. Als de nieuwe inzichten in de praktijk worden gebracht, leidt dat wel tot langere ziekenhuisopnames, zegt Jan Piek, hoogleraar cardiologie in het Amsterdam UMC, in de Volkskrant., Piek is overigens niet bij de studie betrokken.

Reacties (1)

  • afbeelding van Wim Baardse
    Wim Baardse ( )

    Ik herinner me 2008 nog goed. 3 april 2008 met spoed naar het ziekenhuis. Er werd me gevraagd, heeft u niet eerder iets gemerkt? Ja wat had ik gemerkt moeten hebben. Toen er een paar dingen werden gezegd herinnerde ik me wel dat ik overal in slaap viel en gauw moe was. Maar dat bouwt zich langzaam op. Bij de eerste signalen meteen preventief onderzoek. 30 jaar geleden hoorde ik op de tv een arts zeggen. Neem iedere dag een half tabletje ascal, dat scheelt ook heel veel narigheid. Wie ben ik nou, blij dat ze me geholpen hebben.

    sep 04, 2019

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.