default-header
HomeNieuwsMagneetbehandeling helpt na een herseninfarct

Magneetbehandeling helpt na een herseninfarct

donderdag 16 september 2010, door Hartpatiënten Nederland

BAARN – Mensen die na een herseninfarct gedeeltelijk verlamd raken, kunnen gebaat zijn bij een behandeling met magneten. Dat zeggen onderzoekers in Egypte.

Tijdens de zogenaamde ‘repetitieve transcraniële magnetische stimulatie‘ (rTMS) worden magneten op het hoofd geplaatst. Hierdoor ontstaat er een magnetisch veld en worden elektrische stromen naar de hersenen gestuurd.

Zestig patiënten die na een herseninfarct aan één kant van het lichaam problemen met spierkracht kregen, werden getest. 20 patiënten kregen een hoge dosis elektrische stromen toegediend, 20 patiënten een lage dosis en nog eens 20 kregen een nepbehandeling zonder stimulatie aan de hersenen. Verder kregen alle patiënten dezelfde lichaamstherapie om de beweging in hun handen te stimuleren.

Beide groepen die elektrische stromen toegediend kregen, bleken na de behandeling meer beweging in hun vingers te hebben. Bij de andere groep was geen vooruitgang geboekt.

Verstoorde balans
Onderzoeker Anwar Etribi, professor van de neurologie in Cairo’s Ain Shams University zegt op gezondheidssite WebMD dat de behandeling helpt om de balans in de hersenen te herstellen. “We denken dat mensen een gedeeltelijke verlamming ontwikkelen doordat een herseninfarct de balans verstoord. Het gedeelte dat niet is getroffen door het infarct kan overactief worden, terwijl het beschadigde gedeelte geremd wordt.”

Het onderzoek verschijnt deze maand in het European Journal of Neurology.

Bron: Gezondheidsnet.nl


Geef een reactie