default-header
HomeNieuwsLaag cholesterol slecht voor je gezondheid

Laag cholesterol slecht voor je gezondheid

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 3 juli 2019, door Hartpatiënten Nederland

De nieuwe streefwaarde voor LDL- cholesterol is vastgesteld op 1,8 mmol/liter. Hartpatiënten Nederland trok hierover al eerder aan de bel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het gevaarlijk is cholesterol zo ver te verlagen. Bovendien wordt vooral de farmaceutische industrie beter van het nieuwe medicijn, dat deze streefwaarde kan bereiken. Onderzoeksjournalist Daan de Wit zette de feiten op een rijtje. Hij kwam tot hetzelfde inzicht, dat ook wij al sinds maanden uitdragen: weet waar je aan begint! 

Degenen die de nieuwe richtlijn hebben opgesteld schrijven zelf dat ‘strikt wetenschappelijk bewijs ontbreekt’. En daar wringt de schoen. Er is namelijk meer dan genoeg bewijs dat je LDL-cholesterol niet teveel moet gaan verlagen. Professor Paul Hugenholtz, een van de grote namen in de cardiologie, verwees twee jaar geleden al naar onderzoek naar bijna 70.000 zestigplussers, gepubliceerd in het British Medical Journal. Bij maar liefst 92 procent van deze groep bleek een hoog gehalte van het zogenoemde ‘gevaarlijke’ LDL-cholesterol juist goed: zij leven langer en lijden minder aan hart- en vaatziekten.
In 2018 blijkt uit vervolgonderzoek naar de gegevens van bijna 1,3 miljoen mensen dat dezelfde conclusie getrokken moet worden. Je vraagt je af waarom deze verlaging van de streefwaarde moet worden doorgevoerd. Je leeft er geen dag langer door. Sterker nog, je kunt beter een iets hoger cholesterol hebben. De vraag is: in wiens belang is die lage streefwaarde? Je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben om daarop een antwoord te geven.
Ons advies: Durf kritisch te zijn en maak dit onderwerp bespreekbaar bij je behandelend arts.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (2)

  • Fernande Weimar 7 maart 2022

    Ik heb ontdekt dat mijn Lp kleine a, Lpa, fors verhoogd is. De reactie van de dokter is dat daar nog niks aan gedaan wordt omdat het nog te onbekend is. Door lezingen van Amerikaanse artsen te bekijken weet ik nu dat het nogal gevaarlijk is. Ik heb ook al soft plaques. Nu moet ik maar afwachten tot er iets mis gaat want eerder wil men mij niet zien. Wat vinden jullie daar nou van? Is er een behandelaar die hier wel in geïnteresseerd is? Hoor graag van jullie, groeten.