LDL-cholesterol, arts

Laag cholesterol slecht voor je gezondheid

De nieuwe streefwaarde voor LDL-cholesterol is vastgesteld op 1,8 mmol/liter. Hartpatiënten Nederland trok hierover al eerder aan de bel. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat het gevaarlijk is cholesterol zo ver te verlagen. Bovendien wordt vooral de farmaceutische industrie beter van het nieuwe medicijn, dat deze streefwaarde kan bereiken. Onderzoeksjournalist Daan de Wit zette de feiten op een rijtje. Hij kwam tot hetzelfde inzicht, dat ook wij al sinds maanden uitdragen: weet waar je aan begint! 
Degenen die de nieuwe richtlijn hebben opgesteld schrijven zelf dat ‘strikt wetenschappelijk bewijs ontbreekt’. En daar wringt de schoen. Er is namelijk meer dan genoeg bewijs dat je LDL-cholesterol niet teveel moet gaan verlagen. Professor Paul Hugenholtz, een van de grote namen in de cardiologie, verwees twee jaar geleden al naar onderzoek naar bijna 70.000 zestigplussers, gepubliceerd in het British Medical Journal. Bij maar liefst 92 procent van deze groep bleek een hoog gehalte van het zogenoemde ‘gevaarlijke’ LDL-cholesterol juist goed: zij leven langer en lijden minder aan hart- en vaatziekten. 
 
In 2018 blijkt uit vervolgonderzoek naar de gegevens van bijna 1,3 miljoen mensen dat dezelfde conclusie getrokken moet worden. Je vraagt je af waarom deze verlaging van de streefwaarde moet worden doorgevoerd. Je leeft er geen dag langer door. Sterker nog, je kunt beter een iets hoger cholesterol hebben. De vraag is: in wiens belang is die lage streefwaarde? Je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben om daarop een antwoord te geven.
 
Ons advies: Durf kritisch te zijn en maak dit onderwerp bespreekbaar bij je behandelend arts.  
 
 
 

Reacties (4)

 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Sommige misverstanden leiden een taai leven en het is nooit eenvoudig om ze uit de wereld te helpen.
  Ook keihard, wetenschappelijk vastgesteld bewijs is kennelijk niet voldoende. Dit geeft maar weer eens aan wat de kracht is van een voortdurend bombardement van listig verpakte leugens van de zijde van big pharma. Ook talloze wetenschappers, althans zo beschouwen ze zich zelf nog steeds, zijn ooit in de val gelopen en hebben kennelijk veel moeite te erkennen dat ze fout zaten en nog steeds zitten. Te weinig kunnen de moed opbrengen om dat te doen. Cardiologen Hugenholtz en de Groot hebben dat wel gedaan, maar waar blijft de rest? Ik heb het al eerder geopperd: eigenlijk zouden de lieden die verdere verlaging van cholesterolniveau tot in het absurde propageren en/of toepassen strafrechtelijk vervolgd moeten worden wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van veel mensen.
  Hippo

  jul 03, 2019
 • afbeelding van Hans B
  Hans B ( )

  Ik vind dat je als patient het recht hebt om bepaalde medicijnen te weigeren. Maar als je dat dan kenbaar maakt moet je een formulier ondertekenen dat je de medicijnen weigert. Maar ik dacht toch echt dat je de baas bent over je eigen lichaam. Dus onderteken ik zo'n formulier niet.

  jul 03, 2019
 • afbeelding van Vic Kil
  Vic Kil ( )

  De boodschap aan Hartpatiënten Nederland, aan de bel blijven trekken, de discussie zo mogelijk in het openbaar, via de media, tv. Zet vóór- en tegenstanders aan één tafel. Maak het voor de "patiënten" helder.

  jul 04, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Er is maar één ding nodig en dat is dat eindelijk alle medici kennis nemen van de onderzoeken die uitgewezen hebben dat een laag LDL leidt tot eerder overlijden dan een hoog LDL. Gewoon je vakliteratuur bijhouden.....
  Hippo

  jul 04, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.