default-header
HomeNieuwsKunstmatige Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie

Columns

donderdag 14 september 2023, door Hartpatiënten Nederland

Ongetwijfeld heeft ook u het nodige gehoord of gelezen over de vele mogelijkheden van AI (Artificial Intelligence) en maakt u zich net als wij zorgen over deze slimme technologische ontwikkeling. Ik vind die zorgen terecht.

Ik weet zeker dat AI heel goede kanten heeft. Daarbij denk ik aan medische toepassingen, bijvoorbeeld op het gebied van diagnostisering. Hierbij kan het zelfs levensreddend zijn!

Terwijl wij volop de laatste hand legden aan deze mooie uitgave van HPNLmagazine, werd bekend dat er veel levens worden gered door een nieuwe harttransplantatietechniek: ‘heart in a box’. Deze nieuwe techniek is tevens ook een stap naar het verkorten van de wachtlijst voor donorharten. Graag wilden wij u hierover uitgebreid informeren, maar de tijd voor een mooie reportage ontbrak helaas.

“Hart in een Doos”: Een Innovatie die Levens Redt
Orgaantransplantaties zijn vaak de laatste hoop voor mensen met ernstige gezondheidsproblemen. Echter, het tekort aan beschikbare organen en de complexiteit van het transplantatieproces vormen grote uitdagingen. Een opwindende ontwikkeling die deze problemen aanpakt, is het concept van “hart in een doos.”

“Hart in een doos” is een geavanceerde technologie die orgaantransport en -bewaring transformeert. Traditioneel moeten organen snel van donor naar ontvanger worden verplaatst, wat logistieke complicaties met zich meebrengt. Deze innovatie stelt organen in staat om buiten het lichaam langer levensvatbaar te blijven.

Het werkt als volgt: een donorhart wordt in een speciale container geplaatst die de omstandigheden van het menselijk lichaam nabootst. Het orgaan wordt voorzien van zuurstof en voedingsstoffen en blijft kloppen, waardoor het in optimale conditie blijft tijdens het transport. Dit verlengt de ‘houdbaarheid’ van het orgaan en biedt chirurgen kostbare extra tijd om de transplantatie uit te voeren.

De voordelen zijn duidelijk. “Hart in een doos” maakt langereafstandstransport mogelijk, vergroot het donororgaanpotentieel en vermindert de druk op chirurgen om snel te handelen. Dit draagt bij aan een groter aantal succesvolle transplantaties en kan levens redden.

Hoewel deze technologie nog in ontwikkeling is, vertegenwoordigt “hart in een doos” een veelbelovende doorbraak in de wereld van orgaantransplantaties. Het heeft het potentieel om de manier waarop we orgaantransplantaties benaderen, te veranderen en de hoop op een gezonder leven te vergroten voor degenen die wachten op een nieuw hart, en niet alleen dat, maar voor alle orgaantransplantaties. Het biedt niet alleen een hart in een doos, maar ook een toekomst vol mogelijkheden voor patiënten wereldwijd.

Maar nu de clou: Het cursieve gedeelte is helemaal niet door mij geschreven, maar door ChatGPT. Ik vroeg: ‘schrijf een Nederlands artikel in 250 woorden over heart in a box’. CHATGPT (https://chat.openai.com/) kwam binnen vier seconden met bovenstaand cursief gedrukte verhaal. Eigenlijk onvoorstelbaar. Ga er zelf ook maar eens mee spelen. De resultaten die eruit komen zijn onvoorstelbaar.

Waar ik mij meer zorgen over maak, is het feit dat bijvoorbeeld de AI tool ‘CHATGPT’ in staat is om teksten te schrijven die niet te onderscheiden zijn van een tekst van een echte tekstschrijver.

Het gevoel dat mensen overbodig worden door deze ontwikkelingen, baart mij zorgen. Grote zorgen. Het is niet na te gaan uit welke betrouwbare of juist onbetrouwbare bronnen de AI zijn verhaal samenstelt. En vanuit welke context de oorspronkelijke verhalen geschreven zijn, en door wie. Dat maakt AI tot een soort van Russische roulette. Klopt het wel echt, wat er staat? Worden we bedrogen? Van de andere kant bedenk ik mij ook dat alle input van mensen afkomt. Maar toch: artificiële intelligentie. Het gaat ontzettend snel en we gaan er de komende tijd nog veel van horen. Ik ben ook erg benieuwd wat u als lezer hiervan vindt. Wellicht kunnen wij daarmee ons voordeel doen!

Blijf gezond,

Jan van Overveld

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie