Kosten zorg blijven stijgen

Ook in het komende nieuwe jaar groeit de zorg. De zorgt groeit harder dan de totale economie. En daarmee stijgen ook de kosten voor de zorg. Dat schrijft ING Economisch Bureau.

De bank verwacht een groei van 2,5 procent in de zorgsector. Intussen betalen we ruim 10 procent van onze inkomsten aan de zorg, en dat is evenveel als in 2014. Daarna daalden de zorgkosten door bezuinigen. Maar die kunnen de stijgende zorgkosten mede als gevolg van de vergrijzing niet ombuigen. Gevreesd wordt dat de kosten voor de zorg in 2021 nog meer gaan stijgen.

Het hardst stijgen de kosten voor de zorg voor ouderen. Daar gaat namelijk 500 miljoen heen om de kwaliteit van die zorg te verbeteren. Ook de Jeugdzorg slorpt extra geld op: 300 miljoen erbij. Daarnaast is er een flinke groei bij huisartsen en wijkverpleging. Ook dure medicijnen leiden tot duurdere zorg.

Tenslotte stijgt het aantal mensen dat in de zorg een boterham verdient. Dat aantal stijgt komend jaar tot meer dan anderhalf miljoen. Dat is volgens ING een verdubbeling in 30 jaar tijd. Tel daarbij op dat de mensen die in de zorg op de werkvloer en aan bed staan onlangs een loonsverhoging kregen van 8 procent in twee jaar tijd, en het plaatje is compleet. De zorg wordt steeds duurder. 

Reacties (1)

  • afbeelding van N.Grimme
    N.Grimme

    Er wordt vergeten dat ouderen ook veel geld besparen door vrijwillerswerlk te doen, bijvoorbeeld het werk dat zij doen voor voetbalverenigingen etc. zodat het lidmaatschapsgeld niet te hoog wordt.

    dec 24, 2019

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.