default-header
HomeNieuwsKosten zorg blijven stijgen

Kosten zorg blijven stijgen

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 24 december 2019, door Hartpatiënten Nederland

Ook in het komende nieuwe jaar groeit de zorg. De zorgt groeit harder dan de totale economie. En daarmee stijgen ook de kosten voor de zorg. Dat schrijft ING Economisch Bureau.

De bank verwacht een groei van 2,5 procent in de zorgsector. Intussen betalen we ruim 10 procent van onze inkomsten aan de zorg, en dat is evenveel als in 2014. Daarna daalden de zorgkosten door bezuinigen. Maar die kunnen de stijgende zorgkosten mede als gevolg van de vergrijzing niet ombuigen. Gevreesd wordt dat de kosten voor de zorg in 2021 nog meer gaan stijgen.

Het hardst stijgen de kosten voor de zorg voor ouderen. Daar gaat namelijk 500 miljoen heen om de kwaliteit van die zorg te verbeteren. Ook de Jeugdzorg slorpt extra geld op: 300 miljoen erbij. Daarnaast is er een flinke groei bij huisartsen en wijkverpleging. Ook dure medicijnen leiden tot duurdere zorg.

Tenslotte stijgt het aantal mensen dat in de zorg een boterham verdient. Dat aantal stijgt komend jaar tot meer dan anderhalf miljoen. Dat is volgens ING een verdubbeling in 30 jaar tijd. Tel daarbij op dat de mensen die in de zorg op de werkvloer en aan bed staan onlangs een loonsverhoging kregen van 8 procent in twee jaar tijd, en het plaatje is compleet. De zorg wordt steeds duurder.

 

Voor meer artikelen klik hier