default-header
HomeNieuwsKoolhydraatarm

Koolhydraatarm

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 22 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Een te hoog gewicht ligt vaak aan het (ongemerkt) te veel snelle koolhydraten eten en drinken. Denk aan frisdrank, vruchtensap, koek, snoep, snacks en kant-en-klaarproducten. Het weglaten van die koolhydraten zorgt dat je afvalt en dat de voeding gezonder wordt. Alleen de snelle koolhydraten weglaten is soms al afdoende, maar je kunt ook koolhydraatrijke producten als brood, pasta, rijst en aardappelen (tijdelijk) minderen of weglaten uit je voeding.
Een koolhydraatbeperkte voeding wordt steeds vaker voorgeschreven bij mensen met diabetes type 2. Maar ook bij hart- en vaatziekten en overgewicht kan dit dieet goede resultaten geven. Ook al bevat een koolhydraatbeperkte voeding in verhouding meer vet dan een gewone voeding. Vetten zijn namelijk helemaal niet zo ongezond als we vaak denken. Waarschijnlijk is het juist de combinatie van koolhydraten en verzadigd vet die zorgt voor het dichtslibben van de aderen.
Daarnaast zorgt een koolhydraatbeperkt dieet ervoor dat de triglyceriden in het bloed dalen en dat het gezonde HDL cholesterol stijgt. Dat is allebei gunstig!

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (1)

  • annet renniers 2 januari 2022

    mijn man heeft onlangs een hartinfarct gehad. Zijn gewicht is 124 kg bij een lengte van 175. Ik – zijn vrouw – eet al jaren koolhydraatarm en ben daardoor 12 kg lichaamsgewicht kwijtgeraakt en ik voel mij over het algemeen heel gezond en energiek. Ik zou graag willen dat hij ook zijn koolhydraten gaat beperken. Zijn ldl is aan de hoge kant. Kan het kwaad om de koolhydraten te minderen maar wel meer vetten en eiwitten te gaan gebruiken? Na een recente infarct ben je toch wel een beetje bang of je het wel goed doet.