default-header
HomeNieuwsKoken met Donna

Koken met Donna

Recepten

woensdag 4 januari 2023, door Hartpatiënten Nederland

Heeft u weleens met Donna gekookt? Op ons YouTube-kanaal geeft ze een kijkje in de keuken en tovert ze heerlijke gezonde recepten tevoorschijn. Die recepten verzint ze zelf, en wie haar een beetje kent, weet dat dat voor deze geboren thuiskok een fluitje van een cent is. 

Frisse salades, hartverwarmende soepen, verrassende desserts: ‘onze’ Donna draait nergens haar hand voor om en schudt de originele recepten zo uit haar mouw op het YouTube-kanaal ‘Koken met Donna’ van Stichting Hartpatiënten Nederland. Ze was altijd al een enthousiaste thuiskok, dat is haar van huis uit met de paplepel ingegoten. “Ik hoef maar een korte blik op een recept te werpen om daar vervolgens zelf mijn eigen variatie op de bedenken”, vertelt ze. “Ik volg recepten nooit stap voor stap, maar gebruik ze als inspiratie en pas ze zelf aan. Ik heb daar van nature gevoel voor, dat zit denk ik wel in de genen van mijn familie. Mijn vader en moeder konden goed koken, dus ik vermoed dat ik het van hen heb overgenomen.” Donna was thuis met een redelijk groot gezin. Ze was één van de vijf kinderen; ze heeft nog twee oudere broers en een jongere broer en zus. “Mijn vader en moeder werkten allebei heel hard en voor ons als kinderen was het heel normaal om een handje in het huishouden te helpen. Jarenlang kookte mijn oudste broer regelmatig om mijn ouders wat te ontlasten, hij kan ook heerlijk koken. Toen hij het huis uit ging, nam ik het over, en na mij deed mijn jongste broer dat. Hij is nu zelfs chef-kok!”

Experimenteren

Dat Donna nu sinds een jaar de ‘chef’ is van het YouTube-kookkanaal van Hartpatiënten Nederland, komt dus bepaald niet uit de lucht vallen. “Mijn eerste gedachte als ik ’s ochtends wakker word, is: ‘Wat ga ik vanavond koken?’. Ik vind het onzettend leuk om met ingrediënten te variëren, recepten origineler te maken en te experimenteren met variaties op gerechten. Ik heb er ook wel gevoel voor en weet snel genoeg: als ik dit toevoeg, is het nóg beter of lekkerder. Voor ons YouTube-kanaal werk ik voornamelijk met koolhydraatbeperkte recepten.” Een gezonde leefstijl is enorm belangrijk voor hartpatiënten en wij vinden het vanuit onze stichting ook belangrijk om dit bij onze achterban onder de aandacht te blijven brengen.

Leefstijl aanpassen

Om die reden is ook ons kookkanaal in het leven geroepen: een kanaal waarop u terecht kunt om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de koolhydraatarme, gezonde keuken. En die is nog bijzonder smakelijk ook! Donna: “Door het voedingspatroon aan te passen kun je heel veel bereiken. Neem mijn partner bijvoorbeeld, die last had van een hoge bloeddruk en te hoge cholesterolwaarden. Daarbij had hij ook suikerziekte. Zo’n vijf jaar geleden begonnen we eens wat informatie te verzamelen over de effecten van voeding en leefstijl. Onze interesse was gewekt toen we verschillende positieve verhalen lazen over koolhydraatarm eten. We zijn dat eens gaan uitproberen, en met succes: mijn partner kon algauw minderen met zijn medicijnen. Sindsdien zijn we nooit gestopt met die bewuste omgang met onze voeding.”

Toegankelijke video’s

Die kennis deelt Donna graag met onze donateurs. In toegankelijke en enthousiasmerende video’s geeft ze de kijker letterlijk een kijkje in de keuken. Ze bedenkt makkelijke en gezonde recepten, laat de benodigde ingrediënten zien en neemt de kijker stap voor stap mee in het kookproces. “Ik vind het erg leuk om te doen. Het geeft voldoening om mensen met zo weinig ingrediënten te leren hoe ze een makkelijk recept ook zelf thuis kunnen namaken. In mijn recepten probeer ik zo min mogelijk koolhydraten te gebruiken en ik houd het zo eenvoudig mogelijk, zodat iedereen de gerechten thuis kan maken. Zo zal je dus nooit ingewikkelde kruiden tegenkomen die je alleen maar bij heel specifieke winkels kunt krijgen. Daarbij geef ik ook altijd aan dat je zelf thuis kunt variëren: zo is het aan eenieder zelf om bijvoorbeeld zout en peper naar smaak toe te voegen of juist helemaal weg te laten.”

Voor iedereen

De kookvideo’s van Donna zijn gratis en laagdrempelig en duren slechts een paar minuten. In die minuten toont Donna helder welke stappen u in de keuken moet volgen, waar u op moet letten en op welke manier u naar wens kunt variëren. Niks moet, alles mag, dat is het motto. “Als ik anderen met mijn video’s kan inspireren en op wat voor manier dan ook verandering teweeg kan brengen, ben ik al blij. We proberen op het YouTube-kanaal minstens één keer per maand een video te delen en ik kook daarbij het liefst ‘in het seizoen’. Ik verzin dus recepten die bij het betreffende seizoen passen en zoek daar dus ook geschikte ingrediënten bij. En, ook niet belangrijk, ik zorg ervoor dat het totaalpakket aan ingrediënten ook niet te duur is. De video’s moeten echt voor iedereen zijn.”

Bekijk de video’s hier. 

Tekst: Yara Hooglugt
Beeld: Levision Media (Levi Vinken)

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de hartzorg?


Geef een reactie