default-header
HomeNieuwsKaiserbrötchen

Kaiserbrötchen

vrijdag 11 april 2014, door Hartpatiënten Nederland

Kaiserbroodjes horen bij een Duits ontbijt.

Kaiserbroodjes horen bij een Duits ontbijt.

Officieel worden de broodjes zo gevouwen dat er een kruis bovenop het broodje ontstaat.

Voor een snelle variant kunt u er gewoon een kruis insnijden met een scherp mes. Oorspronkelijk zijn het witte broodjes maar u kunt natuurlijk ook een bruine variant maken met meer vezels.
 
Bereiden:
Zeef de bloem in een kom en meng de suiker en het zout er doorheen. Voeg nu het gist toe (dus apart van het zout omdat het deeg anders niet goed rijst).
 
Schenk de olie bij het mengsel en vervolgens, al roerend, het water. Door het water roerend toe te voegen, krijgt u gemakkelijker een egaal deeg. Kneed het deeg vervolgens drie tot vijf minuten zodat er voldoende lucht in het deeg komt. Maak een bal van het deeg, maak twee sneden met een kartelmes in het deeg (dat vergemakkelijkt het rijzen) en leg de bal in een met bloem bestrooide kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek.
 
Laat het deeg vijfenveertig minuten rijzen. Verdeel sesamzaadjes over een bordje. Verwarm de oven voor op 50°C.
 
Kneed het deeg na het rijzen nog even goed door en vorm ca. tien bolletjes. Maak met een kartelmes twee sneden als een kruis in ieder bolletje en dep de bovenkant van ieder broodje even in de sesamzaadjes. Leg de bolletjes op een met bakpapier bekleed bakblik.
 
Schuif het bakblik in de voorverwarmde oven en plaats er een hittebestendig schaaltje met wat water bij. Laat de deegballetjes tien minuten rijzen en haal ze daarna uit de oven. Zet vervolgens de oven op 230°C en bak de broodjes tot ze bruin zijn (ca. twintig minuten).
 
Tip:
Lekker met (zelfgemaakte) jam, rookvlees of rosbief.
 
Bevat per broodje:
950 kJ (225 kcal)
7 g eiwit
6 g vet, waarvan 1 g verzadigd vet
36 g koolhydraten
 
Geschreven door onze redactie.

Geef een reactie