default-header
HomeNieuwsIs vegan gezond?

Is vegan gezond?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 1 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Je leest steeds vaker dat mensen “vegan” gaan eten, vanwege het milieu of omdat ze dieren niet willen laten lijden. Vegan of plantaardig eten betekent dan dat je alle dierlijke producten uit je voeding weglaat. Net een stap verder dan vegetarisch eten. Geen vlees en vis dus, maar ook geen eieren, zuivel en honing. Voor het milieu en de dieren is vegan eten prachtig, maar is het ook voor je eigen gezondheid een goede keuze?

Aan de ene kant wel, want in een plantaardig dieet eet je veel groenten, fruit, noten, peulvruchten en volkoren granen. Dat zijn allemaal gezonde, vezelrijke producten. Maar het is aan de andere kant best moeilijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen als je plantaardig eet. Denk aan eiwitten, omega 3 vetzuren, ijzer, calcium, vitamine B12 en vitamine D.
De Gezondheidsraad adviseert om in elk geval een vitamine B12 supplement te nemen, en vaak is ook het slikken van vitamine D en omega 3 vetzuren verstandig. Daarnaast is het verstandig om advies te vragen aan een diëtist, om je voeding goed te bespreken.
Nog een waarschuwing: vegan eten wordt omarmd door de voedingsmiddelenindustrie, die deze trend aangrijpen om nieuwe producten te ontwikkelen. Vaak zijn dat koekjes, snacks, maaltijdvervangers en andere bewerkte producten die veel suiker en palmolie bevatten en helemaal niet zo goed zijn voor je gezondheid. Blijven opletten dus!

 

Voor meer artikelen klik hier