default-header
HomeNieuwsIs een hartaanval hetzelfde als een hartinfarct?

Is een hartaanval hetzelfde als een hartinfarct?

dinsdag 12 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

In feite is een hartaanval hetzelfde als een hartinfarct. Een hartinfarct (in medische kring ook wel myocardinfarct genoemd), wordt in gewone mensentaal een hartaanval genoemd.

In feite is een hartaanval hetzelfde als een hartinfarct. Een hartinfarct (in medische kring ook wel myocardinfarct genoemd), wordt in gewone mensentaal een hartaanval genoemd. Zo’n hartaanval is levensbedreigend, en wanneer u ziet dat iemand in uw omgeving een hartaanval krijgt, moet u zonder dralen 112 bellen: elke minuut telt! 

Degene die door een hartaanval getroffen wordt klaagt vaak over een hevige pijn op de borst, benauwdheid, met uitstraling naar armen, rug en kaak. Ook kan er sprake zijn van zweten, braken en misselijkheid. Vrouwen klagen vaak over benauwdheid, pijn tussen de schouderbladen, plotselinge duizeligheid, acute vermoeidheid en licht in het hoofd zijn. Ook hier geldt: bij de geringste twijfel direct 112 bellen! Oudere mensen en suikerpatiënten kunnen een hartaanval hebben, zonder dat dit direct duidelijk is uit klachten over druk op de borst of zweten. Ook zij voelen echter benauwdheid en een licht gevoel in het hoofd: 112 bellen! Als iemand bewusteloos raakt tijdens een hartaanval, dan is er vaak sprake van een hartritmestoornis. Het hart slaagt er niet meer in het bloed rond te pompen. In dat geval is reanimeren een dringende noodzaak: begin daar direct mee, elke seconde telt! 

Een hartaanval wordt vaak veroorzaakt door een vernauwing van een kransslagader en een daarop volgende afsluiting daarvan met een bloedprop. Daardoor krijgen delen van de hartspier geen zuurstof meer en sterven af. Snelle opname in het ziekenhuis voorkomt erger. Bel dus direct 112, ook als u twijfelt!

 


Geef een reactie