default-header
HomeNieuwsHoogleraar en arts draait de bak in wegens fraude

Hoogleraar en arts draait de bak in wegens fraude

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 16 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Miljoenen stak hij in zijn zak. Die kreeg hij van de farmaceutische industrie. In ruil daarvoor sloot hij als afdelingshoofd oncologie van het academisch ziekenhuis Erasmus in Rotterdam contracten af om nieuwe medicijnen te testen. Dat is sowieso al reden genoeg om zeer diep te fronsen. Maar vadertje staat had een ander appeltje met deze meneer te schillen: hij zweeg over deze miljoeneninkomsten en sluisde het geld stiekem door naar Luxemburgse bankrekeningen. De belastingdienst wist van niks. Het gaat volgens RTV Rijnmond om een bedrag van tussen de 3,2 en 5,2 miljoen euro.
Maar al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt haar wel. Het lekte uit, er kwam een rechtszaak van, en uiteindelijk sprak de Hoge Raad vorig week uit dat hij voor vijftien maanden de bak in draait en een boete van een half miljoen euro moet betalen.
Meneer was overigens zeer gewiekst. In 2013 dreigde het bankgeheim in Luxemburg opgeheven te worden. En dus reed de arts drie keer heen en weer naar Luxemburg om zijn geld in contante bankbiljetten op te halen. Dat geld verstopte hij in het reservewiel van zijn auto. Uiteindelijk hief hij zijn rekeningen op.
Maar de belastingdienst kwam er toch achter. In 2015 vielen inspecteurs van de dienst zijn huis binnen en vonden een groot deel van het contante geld. Twee jaar geleden veroordeelde het gerechtshof de man in hoger beroep tot vijftien maanden cel en een half miljoen boete. De arts ging daartegen in cassatie bij de Hoge Raad. Maar die laat nu weten dat de straf definitief is.
Wat zijn de gevolgen van het gebeurde voor patiënten en voor de gezondheidszorg? Die vraag beantwoordt huisarts Hans van der Linde:
“De arts kreeg 3 à 5 miljoen euro beloning voor het testen van oncolytica  (kankergeneesmiddelen). Die persoonlijke beloningen waren zo exorbitant dat de geleverde tegenprestaties van groot financieel belang geweest moeten zijn voor farmaceutische bedrijven”, aldus Van der Linde. “De arts heeft geen geloofwaardige verklaring gegeven voor zijn extreme beloningen. Dat roept de vraag op of hier sprake was van omkoping en zo ja, wat waren dan de tegenprestaties?”
“Het afgelopen decennium verschenen veel peperdure oncolytica op de markt die achteraf minder werkzaam bleken dan de bestaande middelen. Dat is inmiddels uitvoerig gedocumenteerd. Ze verschijnen dikwijls versneld op de markt terwijl ze nog niet bewezen effectief en veilig zijn. De versnelde toelating wordt bewerkstelligd door farmaceutische bedrijven die daarvoor politiek lobbyen, wanhopige kankerpatiënten en hun familie mobiliseren en belangenverstrengelde oncologen inschakelen.”
“Onderzoeken benodigd voor registratie worden gemanipuleerd en de uitkomsten worden als regel te rooskleurig verwoord. Tegen die achtergrond roepen de betaling van miljoenenbedragen aan een kankerspecialist die oncolytica test, de nodige vragen op.”

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (1)