default-header
HomeNieuwsHoe herken ik de symptomen van een hartaanval?

Hoe herken ik de symptomen van een hartaanval?

dinsdag 12 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

Een hartaanval doet zich vaak voelen als een drukkende en benauwende pijn achter het borstbeen, die uitstraalt naar kaken en linkerarm, vaak ook naar schouders en rug.

Een hartaanval doet zich vaak voelen als een drukkende en benauwende pijn achter het borstbeen, die uitstraalt naar kaken en linkerarm, vaak ook naar schouders en rug. De pijn gaat niet over als men gaat liggen. Bij een hartaanval gaan mensen vaak zweten, voelen zich misselijk, zijn kortademig en moeten soms braken. Ook voelen mensen het hart soms overslaan, hebben hartkloppingen, voelen zich duizelig en zijn bang flauw te vallen. Soms valt iemand bewusteloos op de grond. Bij drukkende pijn op de borst, zeker als die langer duurt, is hulp dringend nodig: bel 112! 

Oorzaak van een hartaanval of –infarct is een acuut gebrek aan zuurstoftoevoer naar een deel van de hartspier. Dat kan door een bloedprop die een kransslagader afsluit. Daardoor sterft een deel van de hartspier af. Als iemand bewusteloos raakt is er waarschijnlijk sprake van fibrilleren, het onregelmatig kloppen van het hart, dat er niet meer in slaagt het bloed rond te pompen. In dat geval is reanimatie dringend nodig, en wel direct. Gebeurt dat niet, dan treedt binnen enkele minuten onomkeerbare schade op aan organen wegens zuurstofgebrek. Binnen tien minuten volgt de dood. Begin in dit geval direct te reanimeren! Datzelfde geldt in geval van een hartstilstand, als het hart helemaal niets meer doet. Draal niet, bel 112 of laat iemand 112 bellen en begin met reanimeren. Ga daarmee door tot de dokter of het ambulancepersoneel komt. 

 


Geef een reactie