default-header
HomeNieuwsHitte en het lichaam

Hitte en het lichaam

AandoeningBehandeling

zaterdag 15 juli 2023, door Hartpatiënten Nederland

Hoge temperaturen zijn met name voor mensen met een kwetsbare gezondheid, niet altijd prettig. Ook voor hartpatiënten brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Dit is wat hitte met je lichaam doet en hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Het klimaat verandert en dat betekent dat we steeds vaker en ook langer te maken krijgen met extreme temperaturen, zoals we de afgelopen zomer al hebben gemerkt. Wanneer we in ons land spreken van een hittegolf? Als we vijf dagen achter elkaar met een temperatuur van meer dan 25 graden te maken hebben en het in ieder geval drie van die dagen zelfs boven de 30 graden is. Zo’n zogeheten hittegolf is van invloed op ons lichaam.

Lagere bloeddruk

Wat er in het lichaam gebeurt als we te maken krijgen met hitte, is dat we ten eerste meer zweten en ten tweede de bloedvaten in de huid verwijden. Doordat de bloedstroom naar de huid wordt verhoogd, wordt aan de omgeving meer warmte afgegeven. Door te zweten koelt het lichaam af en wordt de standaard lichaamstemperatuur behouden. Dit is belangrijk bij een normale werking van de stofwisseling. Echter zorgt verwijding van de bloedvaten voor een lagere bloeddruk. Om bloed door het lichaam te kunnen pompen, moet het hart daar dan ook harder z’n best voor doen.

Dat het hart harder moet werken, is dan ook gevaarlijk voor hartpatiënten. Hierdoor kan namelijk een hartaanval ontstaan. Bij extreme temperaturen overlijden dan ook vaker mensen aan hart- en vaatziekten en luchtwegaandoeningen, al kan niet met honderd procent zekerheid worden vastgesteld dat dit daadwerkelijk door de hitte komt. Hoe dan ook lopen hartpatiënten, buiten een aantal andere groepen, het meeste risico en moeten zij extra opletten bij extreem warm weer.

Wat te doen

Tijdens een hittegolf is en blijft het belangrijk om veel te drinken en in de schaduw te blijven. Sluit thuis de gordijnen aan de kant waar de zon schijnt. Smeer je in met zonnebrandcrème en trek wijde kleding aan. Daarnaast is buiten bewegen op het warmste moment van de dag absoluut geen goed idee. Hierdoor kan, door teveel verlies van water en zout, hitte-uitputting ontstaan. De symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid en een snelle ademhaling. Dit neemt meestal geen ernstige vormen aan, mits je binnen een half uur afkoelt. Is dit niet het geval, dan kan het, als je lichaam extreem oververhit raakt, tot een hitteberoerte leiden. Hierdoor kan iemand het bewustzijn verliezen. Heeft deze persoon vervolgens een half uur op een koele plaats gerust en is hij of zij dan nog steeds niet lekker? Bel dan de alarmlijn.

Bron: New Scientist

Tekst: Laura van Horik
Beeld: HPNL

Opzoek naar lotgenotencontact? Check ons forum of onze besloten FB-groep.

Dit artikel verscheen eerder in het HPNLmagazine.


Geef een reactie