default-header
HomeNieuwsHebzucht

Hebzucht

woensdag 23 juni 2010, door Hartpatiënten Nederland

‘Zolang er geldstromen blijven lopen, gaan mensen neigen en buigen’. Deze uitspraak van huisarts Hans van der Linde, elders in dit magazine, zette me aan het denken.

‘Zolang er geldstromen blijven lopen, gaan mensen neigen en buigen’. Deze uitspraak van huisarts Hans van der Linde, elders in dit magazine, zette me aan het denken. 

We beseffen vaak onvoldoende wat dit betekent. Bijna alle cardiologen lopen aan de hand van de farmaceutische industrie, zegt Van der Linde. Cardiologen dus, met wie wij te maken hebben en van wie wij afhankelijk zijn. We vertrouwen op hun onafhankelijke visie, op hun raad en steun. Die ‘goede’ raad blijkt vaak sterk beïnvloed door de wens van de farmaceutische industrie om zo hoog mogelijk winsten te kunnen maken. Wat is het advies van zo’n cardioloog waard, vraag je je dan af. Stel ik twijfel aan het nut van statines, ik hoef al die cholesterolverlagers niet in mijn lijf. Ik vraag om advies bij mijn cardioloog. En dan blijkt dat cardiologen zingen zoals het vogeltje gebekt is door degene die hem trakteert op allerlei hebbedingetjes. Althans, als Van der Linde gelijk heeft, en ik heb geen reden om aan zijn inzicht te twijfelen. Volgens de huisarts uit Capelle aan de IJssel loopt ook de helft van zijn collega huisartsen aan het lijntje van de farmaceutische industrie.

Zelfs het wetenschappelijk onderzoek is niet meer onafhankelijk. Echt grote doorbraken zijn er niet meer, want de universiteiten zijn financieel mede afhankelijk van

het bedrijfsleven. Elk onderzoek moet dat bedrijfsleven iets opleveren. Een onderzoek dat geen winst in het laatje brengt van de farmaceutische industrie of erger nog, zou kunnen aantonen dat een medicijn minder goed werkt of ernstige bijverschijnselen heeft, geniet – laten we zachtjes uitdrukken – niet direct de voorkeur van diezelfde industrie.

Zo’n onderzoek mogen we dus ook niet echt tegemoet zien. Wie kortom met de gebakken peren zit, zijn al die patiënten die ‘te weinig opleveren’, voor wie dus geen nieuwe medicijnen ontwikkeld worden.

Gelukkig begint Nederland wakker te worden. Ook de Gezondheidsraad wijst nu naar de farmaceutische industrie met een onlangs gepubliceerd rapport over de banden van deze industrie met de behandelaars.

Wie betaalt, bepaalt, concludeert de Raad, die dit zeer onwenselijk vindt. Je moet als patiënt naar dokter of specialist kunnen gaan zonder dat de aandeelhouders van de farmaceutische industrie mee uitmaken wat jij voor medicijn krijgt!

Deze column verscheen eerder in het Hartbrug-Magazine

 
Geschreven door onze Gastredactie.

Geef een reactie