Geopark Hondsrug; het geopark van Nederland
‘UNESCO Global Geopark Hondsrug’ paradeert als het eerste en enige geopark van Nederland. Maar wat is een geopark? HartbrugReizen neemt u mee in de wondere wereld van de geoparken.
Vele miljoenen jaren geleden toen de natuur haar vrije loop ging en Nederland niet bestond, wisselden verschillende ijstijden elkaar af. Langzaamaan creëerde zij, de ijstijden, het begin van het hedendaagse landschap. Met de zogeheten ‘Saale-ijstijd’ is ‘De Hondsrug’ geboren. Nu, 150.000 jaar later, kenmerken onder andere de overgebleven strepen van het Saale-ijs en smeltwater het landschap van de Hondsrug: klei, keileem met zand en keien, maar ook veen.
Geopark
Een geopark is een gebied waar geologisch erfgoed en natuur van internationale waarde worden beheerd. Hierbij wordt de cultuurhistorie en de hedendaagse cultuur tevens in acht genomen. Deze elementen vormen samen de identiteit van een geopark. Hierdoor – doordat de geologische geschiedenis van een geopark door natuur en cultuur wordt bepaald – is geen geopark hetzelfde.
Behoud, educatie en duurzame ontwikkeling staan centraal. Hieraan wordt vormgegeven door geïnspireerde inwoners, ondernemers en overheden, waaronder organisaties, instellingen en onderwijsinstanties van het desbetreffende gebied. Zij vertellen gezamenlijk het verhaal van ‘hun’ geopark. De achterliggende gedachte is dat zij – de betrokkenen – duurzamer met hun omgeving omgaan, omdat zij van de oorsprong afweten.
Geopark Hondsrug
Het ‘European Geopark Network’ heeft aan ‘De Hondsrug’ de status van ‘Europees Geopark’ toegekend. Alle geoparken zijn lid van het ‘Global Geoparks Network (GGN)’ dat onder toezicht staat van ‘The Department of Earth Sciences of UNESCO’. Een toegewezen departement van UNESCO heeft besloten om de desbetreffende geoparken een UNESCO-status toe te kennen, waaronder ‘Geopark Hondsrug’. Sindsdien heet het ‘UNESCO Global Geopark Hondsrug’. Hiermee is het de eerste en enige geopark in Nederland. Volgens het geopark maakt de combinatie van de geologie, het landschap en de invloed van de mens daarop, de status meer dan waard.
De Hondsrug is een groot natuurgebied dat zich uitstrekt over de twee provincies Groningen en Drenthe. Het doet onder andere de gemeenten Groningen, Haren, Tynaarlo en Aa en Hunze aan, maar ook Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden. Verder is het opgesplitst in vijf gebieden met specifieke kenmerken: Hunzevallei, Drentsche Aa, Hondsrugdrenthe, Magisch Drenthe en Het Veenland. Met een lengte van zeventig kilometer en een gemiddelde breedte, is de Hondsrug verspreid over een oppervlak van ruim 1000 vierkante kilometer en wonen er 240.000 mensen. Het hoogste punt, ‘Haantjeduin’, ligt 26,5 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil).
Bezienswaardigheden
Kijken, kijken en nog eens kijken, want in Geopark Hondsrug raakt u niet uitgekeken. Kilometers zandrug – zeventig om precies te zijn – en beekdalen herinneren aan de gevolgen van de ijstijden, maar ook de veenlandschappen met de laatste resten hoogveen in Nederland. De hunebedden – opgebouwd met zwerfkeien – diende als begraafplaats voor de prehistorische mens. Tegenwoordig zijn het monumenten van 5000 jaar oud en één van de vele bezienswaardigheden waaraan de Hondsrug zich kenmerkt.
Door de veranderende natuur en met de wisselende bewoners is het landschap van de Hondsdrug verder gevormd. Hierdoor kent de Hondsrug een grote diversiteit aan onder andere landschappen en cultuurhistorische factoren. De diversiteit is toe te spitsen op een driedeling bestaande uit geomorfologie, zichtbare archeologie en cultuurlandschap. Oftewel: zandruggen en beekdalen door ijs gevormd, overblijfselen van onze voorouders en door mensenhanden gemaakte (hedendaagse) bezienswaardigheden. Vergeet niet de heide vol met talloze dieren en bijzondere vogelsoorten een blik toe te werpen. Zij vertoeven hier in gemoedelijke sferen.
Activiteiten
Naast de bezienswaardigheden, kunt u in Geopark Hondsrug actief ondernemen. Het geopark bezoekt u al wandelend, fietsend of met de auto! Ideaal voor personen die slecht ter been zijn. Het park biedt acht expedities aan waardoor u het park leert kennen. Een expeditie start in een expeditiepoort: een informatiecentrum is één voorbeeld daarvan. Tijdens de expedities zij er tussenstops in de vorm van hotspots. Hierbij wordt stilgestaan bij bijzondere, kenmerkende landschappen. De expedities waaruit u kunt kiezen zijn: ijstijden, prehistorie en veen, maar ook kunst, sporen van strijd en natuur. Tot slot maakt veen, bossen en water het rijtje aan expeditie-mogelijkheden af.
Kijken en ondernemen, maar niet op expeditie? Kies dan voor een safari. De aangeboden safari’s variëren qua duur en vorm. Van meerdaagse arrangementen inclusief overnachtingen tot daguitstappen en urenvullende activiteiten. Weleens aan een culinaire of wellness safari gedacht? Laat u verrassen! Maar dat is niet alles. Rondleidingen, tentoonstellingen en markten zijn activiteiten waaraan u tevens kunt deelnemen. En wat dacht u van (natuur)festivals, familiedagen en (thema)wandelingen onder begeleiding van een gids of op eigen houtje door middel van vooruit gestippelde routes?
Anti schade- en diefstaltips
Doorpraten? Bezoek ons forum en deel uw vragen en ervaringen met betrekking tot ‘Geopark Hondsrug’ op www.hartpatienten.nl/forum.
Geef een reactie