default-header
HomeNieuwsGekweekte hartklep heeft met buikje eindelijk zijn vorm gevonden

Gekweekte hartklep heeft met buikje eindelijk zijn vorm gevonden

maandag 14 mei 2018, door Hartpatiënten Nederland

Al ruim vijftien jaar zoeken wetenschappers naar de gouden formule om hartkleppen te kweken met lichaamseigen cellen. Nu lijkt er eindelijk een methode te zijn gevonden waarmee hartkleppen ontstaan die wél op lange termijn blijven doen waarvoor ze bedoeld zijn: het terugstromen van bloed tegengaan.

Al ruim vijftien jaar zoeken wetenschappers naar de gouden formule om hartkleppen te kweken met lichaamseigen cellen. Nu lijkt er eindelijk een methode te zijn gevonden waarmee hartkleppen ontstaan die wél op lange termijn blijven doen waarvoor ze bedoeld zijn: het terugstromen van bloed tegengaan. Cruciaal blijkt de exacte vorm van de klepjes, die werd gevonden door uitgebreid rekenwerk aan de TU Eindhoven. De resultaten, behaald samen met Universität Zürich en Charité Universitätsmedizin Berlin, staan in het journal Science Translational Medicine.

Tien proefschapen kregen een nieuwe hartklep in dit onderzoek. Na een jaar bleken de kleppen nog prima te functioneren, wat een unicum is voor hartkleppen die in het laboratorium gekweekt zijn. Want bij alle eerdere dierstudies, raakten de ontwikkelde kleppen uiteindelijk misvormd. Ze krompen vooral, waardoor de drie klepblaadjes te kort werden en dus teveel bloed doorlieten. Het geheime wapen van de nieuwe klepblaadjes, is hun ‘buikje’.

Lees verder op: Tue.nl

 


Geef een reactie