default-header
HomeNieuwsGebroken hart

Gebroken hart

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 25 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Cardiologen weten dat het geen sprookje is: een hart kan écht breken door liefdesverdriet. Vooral vrouwen zijn slachtoffer van het gebroken-hart-syndroom: een verschijnsel waarin er door een heftige emotionele gebeurtenis in één keer zo veel stresshormonen in het lichaam vrijkomen, dat het hart verkrampt. Meestal verdwijnen de symptomen na een paar weken weer, maar er overlijden ook daadwerkelijk mensen aan een hartbreuk.

Zelf geloof ik heilig in ware liefde. Mijn ouders zijn elkaar al meer dan 40 jaar trouw en mijn beide opa’s en oma’s hadden een huwelijk van meer dan 65 jaar, letterlijk tot de dood hen scheidde. Het toppunt van romantiek vind ik dat, en een prachtig voorbeeld voor hoe ik zelf wil liefhebben. Niet voor even, maar voor altijd.

In de huidige maatschappij lijkt dat echter een steeds grotere uitzondering. Nederland telt inmiddels al 3 miljoen alleenstaanden, een aantal dat ieder jaar groeit. Bijna de helft van de huwelijken strandt. En wie wél op zoek is naar grootse liefde, lijkt dat alleen nog maar te doen via datingsites en -apps als Relatieplanet en Tinder. Liefde op het eerste gezicht lijkt dus officieel uitgestorven, omdat iedereen elkaar bij de eerste ontmoeting al uitgebreid gegoogeld heeft. En de eerste ontmoeting zelf is vaak meer een veredeld sollicitatiegesprek, waarin er wederzijds getoetst wordt hoeveel vinkjes er kunnen worden gezet op het lijstje ‘Ideale Partner’. Hoe meer dates je hebt, hoe minder kans dat je die ideale partner vindt, blijkt overigens uit onderzoek. Logisch ook, want droommannen en – vrouwen bestaan enkel door een roze bril. En zo’n roze bril koop je niet zomaar even bij de HEMA, hij hoort pardoes op je neus te belanden. En dat gebeurt meestal niet op het moment – of op de persoon – waarop je het had gepland, maar daar hoor je een verliefd stel achteraf nooit over klagen. Dan is die aparte kledingstijl of die gênante hobby opeens helemaal geen probleem meer.

Hoe minder mensen een Mr./Mrs. Right ambiëren en hoe meer er kiezen voor Mr./Mrs. Right Now, hoe meer harten er volgens mij zullen worden gebroken. In het huidige liefdes- landschap heeft de gemiddelde veertiger al flink wat dolken in het hart gehad. Dan komt die ene pijl van Cupido toch net wat minder hard aan. Als ‘ie een beetje goed kan mikken, tenminste…

Tekst: Marion van Es

Voor meer artikelen klik hier