default-header
HomeNieuwsFrisse salade met zoetzure gamba

Frisse salade met zoetzure gamba

Recepten

vrijdag 13 augustus 2021, door Hartpatiënten Nederland

Garnalen hebben best wel wat gezondheidsvoordelen! Ze zijn goed voor huid en haar en hebben een positieve invloed op de werking van ons hart. Maar er is meer! Garnalen bevatten net als vissen en andere schaal- en schelpdieren een hoge dosis vitamine B12, jodium, fosfor en seleen. Daarnaast bevatten garnalen de vitaminen B1, B2, B11, C en D en verschillende mineralen als natrium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. Én ze zitten bomvol tryptofaan, het stofje waar je serotonine (je weet wel het gelukshormoon) van aanmaakt. Garnalen zijn dus echte ‘happy food’.

Een gemiddelde garnaal levert per 100 gram zo’n 91 kcal, 18,5 gram aan eiwitten, 0 gram aan koolhydraten en 1,9 gram aan vet waarvan 0,5 gram verzadigd vet. Het is dus ook een enorm goede bron van eiwitten. Zoals je ziet bevatten garnalen ontzettend veel gezonde stoffen. En ik zeg nou garnalen, maar wist je dat we garnalen en gamba’s heel vaak door de war halen? Ze zijn sterk verwant aan elkaar maar hebben wel wat verschillen: ze zijn o.a. anders van structuur en hebben andere kieuwen. Probeer deze zomerse salade met een Aziatisch tintje er eens mee te maken!

Ik maakte dit recept met mijn favoriet van de nieuwe Greensweet syrups: Syrup Gember. Als liefhebber van de Aziatische keuken kan ik niet zonder gembersiroop en had hier nog nooit een goed suikervrij alternatief voor, tot nu! Wil je deze (en de andere 3 nieuwe syrups) bestellen met 20% korting? Ga dan naar de website van Greensweet en voer de code ‘Greentwist’ in.

Wil je meer zomerse recepten en inspiratie voor salades? Bekijk dan de kookcursus Zomer eens!

Ingrediënten (2 personen):

80 gram veldsla
1 avocado
15 kerstomaatjes
½ mango
50 gram wortelrasp
3 stengels lente ui
25 gram taugé
2 el virgin olijfolie
10 gamba’s p.p.
2 el suikervrije chilisaus
1 el Greensweet Syrup Gember
1 el rode peper saus (bijv siracha, meer of minder naar smaak)
2 el citroen of limoensap
1 teentje knoflook
2 cm gember
peper & zout

Instructies:

Verdeel veldsla over de borden
Halveer de tomaatjes, rasp de wortel, snijd de mango in blokjes en de lenteui in ringetjes
Hak de knoflook en de gember fijn
Verdeel alle groenten en de mango over de sla
Maak aan met wat olijfolie, peper & zout
Verwarm wat milde olijf- of kokosolie in een pan en laat de gember en knoflook even kort fruiten
Voeg de gamba’s, chilisaus, pepersaus, citrussap en syrup gember toe
Bak alles op laag vuur ongeveer 3 minuten aan
Verdeel de gamba’s met de saus over de borden
Snijd de avocado in mooie dunne plakjes en leg in een waaier op de salade


Geef een reactie