default-header
HomeNieuwsFraude met zorggeld onacceptabel

Fraude met zorggeld onacceptabel

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 27 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Grote bedrijven in de zorg maken torenhoge winsten. Soms worden er declaraties ingediend voor zorg die nooit is verleend. Hartpatiënten Nederland vindt dat, in navolging van het Ministerie van Volksgezondheid, onacceptabel.

Onderzoeksjournalisten van Pointer, Reporter Radio en Follow The Money ontdekten dat grote zorgbedrijven in 2017 “opmerkelijke winstpercentages” behaalden. Bij 97 grote zorgbedrijven lagen deze winstpercentages gemiddeld op 21 procent. Bij andere bedrijven in de sector ligt dat percentage ergens rond de 2 of 3 procent. En dat is schokkend.

De winst gaat niet naar de zorg of de mensen die dag en nacht keihard werken in die zorg, maar naar eigenaren en aandeelhouders. Sommige bedrijven maakten in 2017 winsten van ruim 65 procent. Godsgeklaagd!

Volgens voorzitter Aad de Groot van de raad van bestuur van zorgverzekeraar DSW is er iets niet in de haak. Als er meer dan 2 of 3 procent winst wordt gemaakt, is er alle reden voor gefronste wenkbrauwen.

Vermoed wordt dat niet verleende zorg toch wordt gedeclareerd bij gemeenten of zorgverzekeraars. Let wel, het gaat hier om vele tientallen miljoenen euro’s aan winst, die verdwijnen in de zakken van eigenaren en aandeelhouders. Volgens de journalistieke onderzoekers is in 46 gevallen in totaal een winst van 21,8 miljoen euro uitgekeerd aan de aandeelhouders. Faveo Zorg in Rotterdam liet de meeste winsten wegvloeien in de wijde zakken der aandeelhouders: 5,1 miljoen euro.

Een van de bedrijven die in het programma Pointer van KRO-NCRV werden genoemd, is de Rotterdamse thuiszorger Naborgh. Die probeerde nog via een kort geding de uitzending woensdagavond te voorkomen. Vergeefs. Naborgh heeft volgens Pointer declaraties ingediend voor nooit verleende zorg. Daarmee verdwenen vele honderdduizenden euro’s in de zakken van de eigenaar. Een godsgeklaagd schandaal.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat in het licht van bovenstaande de capaciteit van de inspectiediensten vorig jaar is uitgebreid.

Hartpatiënten Nederland hoopt dat aan deze massale en grootschalige zakkenvullerij over de ruggen van hulpbehoevenden en zorgverleners paal en perk wordt gesteld. Jezelf verrijken aan het leed van anderen, hoe diep kun je zinken!

Voor meer artikelen klik hier