default-header
HomeNieuwsDriekwart wil strenger anti-rookbeleid

Driekwart wil strenger anti-rookbeleid

Geen onderdeel van een categorie

zaterdag 1 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Ruim 75 procent van de Nederlanders wil een actief rookvrij beleid. Sinds 2014 is de steun voor zo’n beleid met elf procent toegenomen, meldde het ANP op basis van een onderzoek in opdracht van KWF Kankerbestrijding, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar. Dat onderzocht hoe groot het draagvlak is voor maatregelen die roken ontmoedigen.

Het bureau ondervroeg 1127 volwassenen. Van hen vindt vier op vijf dat de overheid iets moet doen om het (beginnen met) roken bij jongeren te voorkomen. Maar ook bedrijven moeten meer doen om roken tegen te gaan, vindt een meerderheid van de ondervraagden. De helft van de ondervraagden zegt ook zelf iets te (willen) doen. Bijvoorbeeld rokers aanspreken die in de buurt van kinderen een sigaret of sigaar opsteken.
Zeven op tien Nederlanders vindt dat rookverboden moeten worden uitgebreid, met name voor plekken waar veel kinderen komen. Denk bijvoorbeeld aan kinderboerderijen, waar nog te vaak heel wat wordt afgepaft. Ook niet goed voor de dieren overigens. Daarnaast zouden ook schoolterreinen van middelbare scholen taboe moeten zijn voor rokers (ook scholieren dus), verder speeltuinen, de omgeving van kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang, attractieparken en stations (perrons met name). Ruim 70 procent van de ondervraagden wil dat sigaretten in de winkels niet meer zichtbaar zijn.

 

Voor meer artikelen klik hier