default-header
HomeNieuwsDe mythe van de cholesterolverlagers

De mythe van de cholesterolverlagers

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 12 juni 2019, door Hartpatiënten Nederland

Als je geen cholesterol in je lichaam zou hebben, zou je dood zijn. Cholesterol is immers een belangrijke bouwstof. Te weinig cholesterol is schadelijk. En daar wringt hem nu juist de schoen. Er is sinds kort een nieuwe, ook door de minister goedgekeurde richtlijn, waarbij een streefwaarde van 1,8 mmol/liter wordt voorgeschreven voor LDL-cholesterol. Dat staat in de volksmond bekend als ,,slecht’’ cholesterol. 

De Britse gezondheidswetenschapper Zoë Harcombe schreef een vlammend betoog genaamd “Cholesterol en hartziekte”, waarin ze de vloer aanveegt met de mythes die verspreid worden over het verlagen van het LDL-cholesterol. Zij wijst er bijvoorbeeld op, dat cholesterol van vitaal belang is voor de spijsvertering. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van galzuren, en zonder die zuren zouden we geen vetzuren kunnen opnemen, en ook geen vitamines A, D, E en K, aldus Harcombe. Daarnaast is cholesterol van  wezenlijk belang voor de hersenen, het centrale zenuwstelsel en de geheugenfuncties! Het is niet zomaar dat bijwerking van  statines onder meer zijn geheugenverlies, verwarring en het gevoel jezelf niet meer te zijn, aldus Harcombe. Wees dus voorzichtig met de aanpak van  cholesterol, is de boodschap.

Maar er is meer. Cholesterol is essentieel voor de botten, de psychische gezondheid en immuniteit. In feite voor al waar vitamine D mee te maken heeft.

Schandpaal

Hoe kan het dat iets dat van zo groot levensbelang is, aan de schandpaal worden genageld als ware het de ergste massamoordenaar, vraagt Harcombe zich af. Dat komt omdat de farmaceutische industrie, geholpen door daarmee bevriende artsen een mythe heeft verspreid die wereldwijd geloofd wordt. De mythe namelijk dat verzadigd vet eten verantwoordelijk zou zijn voor hart- en vaatziekten. Maar Dr. Malcolm Kendrick toonde op basis van zevenlanden-onderzoek aan dat er géén verband is tussen verzadigd vet eten en hartziekten. Waarom dan toch dat merkwaardige geloof in de vijand die cholesterol zou zijn?

Geld

Geld. Dat is het simpele antwoord, aldus Harcombe. De farmaceutische industrie (en stomme kookboeken zegt Harcombe) spint garen bij de eis LDL-cholesterol drastisch te verlagen. En om welke reden dan ook doen artsen en politici zoals onze minister van Volksgezondheid mee aan deze redenering. Volgens Harcombe worden veel artsen die hierover beslissingen moeten nemen, betaald door de farmaceutische industrie, of zijn er op de een of andere manier afhankelijk van.

Hoog cholesterol = minder sterfte!

Uit onderzoek door Harcombe blijkt dat er een significante samenhang is tussen hoog cholesterol bij vrouwen en minder sterfte aan CVD. Ook is er een significante samenhang tussen lagere cholesterolniveaus en méér sterfte aan CVD. ,,Dit is ernstig’’, concludeert Harcombe.
Zij kreeg echter weerwoord van collega’s, die zeiden: ,,ja maar dit gaat over het totale cholesterol. Het belangrijkste is echter de verhouding tussen goed en slecht cholesterol!’’ We horen het onze eigen huisarts of cardioloog ook zeggen! Harcombe wuift dit argument echter weg. ,,De chemische formule voor cholesterol is C27H46O. Er is geen goede of slecht versie’’, aldus Harcombe. HDL en LDL zijn helemaal geen cholesterol, laat staan een goede en een slechte vorm. Het zijn lipoproteȉnen: die vervoeren cholesterol, triglyceriden, fosfolipiden en eiwitten. ,,Denk je dat taxi’s mensen zijn? Of denk je dat het vervoersmiddelen zijn voor mensen?’’, vraagt Harcombe retorisch. Sterker nog: ,,Als verzadigd vet echt zou leiden tot hoger cholesterol, dan zou dat levens kunnen redden!’’
Hele artikel lezen? Klik dan op deze link.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie