cholesterol, botten, psychische gezondheid, immuniteit

De mythe van de cholesterolverlagers

Als je geen cholesterol in je lichaam zou hebben, zou je dood zijn. Cholesterol is immers een belangrijke bouwstof. Te weinig cholesterol is schadelijk. En daar wringt hem nu juist de schoen. Er is sinds kort een nieuwe, ook door de minister goedgekeurde richtlijn, waarbij een streefwaarde van 1,8 mmol/liter wordt voorgeschreven voor LDL-cholesterol. Dat staat in de volksmond bekend als ,,slecht’’ cholesterol. 

De Britse gezondheidswetenschapper Zoë Harcombe schreef een vlammend betoog genaamd “Cholesterol en hartziekte”, waarin ze de vloer aanveegt met de mythes die verspreid worden over het verlagen van het LDL-cholesterol. Zij wijst er bijvoorbeeld op, dat cholesterol van vitaal belang is voor de spijsvertering. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van galzuren, en zonder die zuren zouden we geen vetzuren kunnen opnemen, en ook geen vitamines A, D, E en K, aldus Harcombe. Daarnaast is cholesterol van  wezenlijk belang voor de hersenen, het centrale zenuwstelsel en de geheugenfuncties! Het is niet zomaar dat bijwerking van  statines onder meer zijn geheugenverlies, verwarring en het gevoel jezelf niet meer te zijn, aldus Harcombe. Wees dus voorzichtig met de aanpak van  cholesterol, is de boodschap. 

Maar er is meer. Cholesterol is essentieel voor de botten, de psychische gezondheid en immuniteit. In feite voor al waar vitamine D mee te maken heeft. 

Schandpaal

Hoe kan het dat iets dat van zo groot levensbelang is, aan de schandpaal worden genageld als ware het de ergste massamoordenaar, vraagt Harcombe zich af. Dat komt omdat de farmaceutische industrie, geholpen door daarmee bevriende artsen een mythe heeft verspreid die wereldwijd geloofd wordt. De mythe namelijk dat verzadigd vet eten verantwoordelijk zou zijn voor hart- en vaatziekten. Maar Dr. Malcolm Kendrick toonde op basis van zevenlanden-onderzoek aan dat er géén verband is tussen verzadigd vet eten en hartziekten. Waarom dan toch dat merkwaardige geloof in de vijand die cholesterol zou zijn? 
 

Geld

Geld. Dat is het simpele antwoord, aldus Harcombe. De farmaceutische industrie (en stomme kookboeken zegt Harcombe) spint garen bij de eis LDL-cholesterol drastisch te verlagen. En om welke reden dan ook doen artsen en politici zoals onze minister van Volksgezondheid mee aan deze redenering. Volgens Harcombe worden veel artsen die hierover beslissingen moeten nemen, betaald door de farmaceutische industrie, of zijn er op de een of andere manier afhankelijk van. 
 

Hoog cholesterol = minder sterfte!

Uit onderzoek door Harcombe blijkt dat er een significante samenhang is tussen hoog cholesterol bij vrouwen en minder sterfte aan CVD. Ook is er een significante samenhang tussen lagere cholesterolniveaus en méér sterfte aan CVD. ,,Dit is ernstig’’, concludeert Harcombe. 
 
Zij kreeg echter weerwoord van collega’s, die zeiden: ,,ja maar dit gaat over het totale cholesterol. Het belangrijkste is echter de verhouding tussen goed en slecht cholesterol!’’ We horen het onze eigen huisarts of cardioloog ook zeggen! Harcombe wuift dit argument echter weg. ,,De chemische formule voor cholesterol is C27H46O. Er is geen goede of slecht versie’’, aldus Harcombe. HDL en LDL zijn helemaal geen cholesterol, laat staan een goede en een slechte vorm. Het zijn lipoproteȉnen: die vervoeren cholesterol, triglyceriden, fosfolipiden en eiwitten. ,,Denk je dat taxi’s mensen zijn? Of denk je dat het vervoersmiddelen zijn voor mensen?’’, vraagt Harcombe retorisch. Sterker nog: ,,Als verzadigd vet echt zou leiden tot hoger cholesterol, dan zou dat levens kunnen redden!’’
 
Hele artikel lezen? Klik dan op deze link.
 
 
 

Reacties (10)

 • afbeelding van yvonnegwm@gmail.com
  yvonnegwm@gmail.com

  Zit zo maar ff heel kort door de bocht te denken als je hersenen cholesterol nodig hebben en een van de bijwerkingen geheugenverlies is.....kan het zijn dat het massale slikken van statines om het cholesterol "weg" te werken iets te maken heeft met de groei van Alzheimer ??  

  jun 12, 2019
 • afbeelding van Evert
  Evert ( )

  Ik neem op doktersadvies pravastatine in tegen kalkafzetting in de aderen, maar hoe moet ik dat nu zien in het licht van alle berichten over cholesterol verlagers Iets meer duidelijkheid in de berichtgeving zou wat mij betreft welkom zijn.

  jun 12, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  De berichtgeving was heel duidelijk, de afgelopen tijd, maar het is natuurlijk wel nuttig om ook de aanbevolen literatuur te lezen. Het belangrijkste is, dat cholesterolverlaging helemaal nergens voor nodig is, ondanks wat vele medici nog steeds geloven en doorvertellen. Helaas hebben zij verzuimd zich volledig op de hoogte te stellen, waardoor de verwarring bij veel mensen in stand wordt gehouden. Als oude rotten in het cardiologenvak als Hugenholtz en de Groot openlijk hun spijt betuigen dat ze hun patiënten geruime tijd verkeerd behandeld hebben (op basis van de verkeerde inzichten omtrent cholesterol) dan zou dat eigenlijk al voldoende moeten zijn voor de medische goegemeente om nog eens in de materie te duiken. De inzichten van Kendrick, Hartenbach en vele anderen, plus de niet mis te verstane boodschappen van Hans van der Linde onderstrepen dit nog eens.
  Hippo

  jun 12, 2019
 • afbeelding van Jo Bindels
  Jo Bindels ( )

  wie moeten we nu geloven je hebt een hart operatie gehad om dat je te veel slechte cholesterol in de bloed banen had dus nu aan de pillen . moet je dan nu zeggen o die onderzoeker heeft gelijk ik stop er mee. en dan als het fout gaat bij wie moet ik dan zijn ? ik heb op eigen houtje mijn cholesterol pil gehalveerd en resultaat na bloed onderzoek was goed. Maar zo werkt dat dus niet we schommelen maar wat en als fout gaat dan zien we het maar . het geloof in de gezondheid en adviezen van artsen en rijk zijn dan niet meer geloof waardig wie dan wel ik weet het niet en vele anderen ook niet. geef een goed advies en zeg dat moet zo en dat zo . maar dat durft niemand wel verhalen brengen daar word je niet beter van.

  jun 12, 2019
 • afbeelding van I. Brummelhuis
  I. Brummelhuis ( )

  Ik lees al jaren Hartpatiënten Nederland. Soms vind ik het wat oubollig en bevoogdend wat er geschreven wordt, maar meestal is het informatief en genuanceerd. Mijn cholesterol en bloeddruk zijn altijd aan de hoge kant geweest en nadat ik een aortaklepoperatie heb ondergaan word ik jaarlijks door de cardioloog gemonitord. Ik ben tevreden over de cardioloog die ik nu heb. Het is een reële, sportieve vent, die zeer goed is opgeleid en die ik vertrouw. Hij heeft mij sinds een paar maanden alirocumab(Praluent ) voorgeschreven en ik heb er tot nu toe geen bijwerkingen van ondervonden. Hoewel ik altijd kritisch ben geweest over te hoog cholesterol, weet ik het nu niet meer en met mij zijn veel mensen onzeker geworden. Hoe nu verder vraag ik me af. Wordt het niet tijd dat alle cardiologen een goed onderbouwde mening gaan geven. Zoals het nu gaat zijn veel hartpatiënten de dupe.

  jun 12, 2019
 • afbeelding van Marco V
  Marco V ( )

  Waar het lichaam niet goed mee kan omgaan is het dierlijke cholesterol. Dit cholesterol bromt in combinatie met de chronische ontstekingen voor het dichtslibben van de aderen...

  jun 12, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Misverstanden en onjuiste inzichten hebben een taai leven, zoals hier nu al talloze malen is gebleken. Er zijn onderzoekers die een hele vracht bestaande onderzoeken omtrent cholesterol tegen het licht hebben gehouden en er niet in zijn geslaagd er ook maar één te vinden waarin onomstotelijk bewezen is dat hoog cholesterol hart- en vaatziekten veroorzaakt.
  Google maar eens op: statins, the biggest medical fraud of all time.
  Hippo

  jun 12, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Dit is meer filosofisch, als je het zo stelt valt NIETS onomstotelijk te bewijzen.
  Het valt ook niet te bewijzen dat er GEEN paarse olifanten zijn... in alle redelijkheid is dat niet het geval en in alle redelijkheid is cholesterol slecht voor hart- en vaten.
  Google ook maar eens op: aliens exist real

  jun 13, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Paarse olifanten en aliens vallen buiten dit kader, dat hoef ik hopelijk niet uit te leggen, maar wat je zegt over cholesterol dat slecht zou zijn voor hart en vaten is je reinste flauwekul, of bedoelde je eventueel iets anders?
  Hippo

  jun 14, 2019
 • afbeelding van Kelly Kathleen
  Kelly Kathleen

  Vanmorgen de uitslag van mijn bloedonderzoek gehad. Van 1.8 zat ik nu ´te hoog´. Ik verwachtte een verandering in de uitslagen. We eten inmiddels ruim een half jaar anders: minder snelle koolhydraten, meer groentes en meer vetten. We zijn zelfs afgevallen terwijl we dankzij de volvette producten nooit met een knorrende maag moeten strijden tegen snaaineigingen.  Dat m'n cholesterol nu wat hoger is, maakt juist dat ik me veiliger voel. Ik leef liever korter dan dat langer met hersenschade door te weinig cholesterol. Helaas heeft mijn cardioloog weinig interesse in de relatie snelle koolhydraten, bloedsuikerspiegel, diabetes en hartproblemen. Ik ben maar niet begonnen over de theorie dat bij vrouwen verstoppingen op een andere manier ontstaan.  Ik had een klein loszittend stukje bekleding van de binnenkant van een kransslagader waardoor ik al een half jaar minder energie had (uitte zich in sportprestaties en fietssnelheid en later in hartkrampen die meestal maar 20 minuten duurden. Ik rookte al 15 jaar niet meer, sportte bijna dagelijks en het kwam niet  in mij op om aan hartklachten te denken. Ook niet om naar de huisarts te gaan met een kramp die toch steeds weg ging. Ik was nog nooit serieus genomen door een arts en verwachtte nu echt niets anders. Pas nadat de kramp elf uur duurde, meldde ik me en toen bleek dat ik te laat was. Flink stuk hart afgestorven en eenmaal weer thuis rolstoelafhankelijk door de extreem slechte pompfunctie. Mijn huidige cardioloog was betrokken met het behandelplan om me weer op de been te krijgen en dat is uitstekend gelukt (slapende hartcellen achter het afgestorven deel konden drie maanden later door het herstellen van de bloedsomloop weer geactiveerd worden)!!! Helaas had ik de pech dat de extra bloedverdunner die ik kreeg na de stent juist in samenwerking met de maagbeschermer voor klontervorming ging zorgen waardoor ik er angina pectoris bij kreeg. Mijn cardioloog stelt dat ik toen toch een cholesterolprobleem had omdat ik gedotterd ben geweest. Ik zet daar een vraagteken bij. Eigenlijk zou er, net zoals bij kanker, gekeken moeten worden naar je aanleg/DNA voor het meest ideale behandelplan.
  Van mannen hoor ik trouwens veel vaker dat ze een bypass moeten krijgen. Ik ken maar één vrouw die dat heeft gehad (maar wel veel vrouwen (zonder uitzondering zware rooksters) gekend die hun eerste hartaanval niet hebben overleefd). Ik zou zo graag meer zekerheden willen hebben. 
  Maar goed, eind van de week een echo om de ejectiefractie/pompfunctie te bepalen. We hebben het idee dat mijn hart, nu na tien jaar, veel sterker is geworden. Feit is dat ik al duidelijk minder last heb van boesemfibrileren. Straks mogelijk minder plaspillen - dat zou geweldig zijn! 
   
  Hartelijke groet,
   
  Suzan

  jun 19, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.