default-header
HomeNieuwsDaviën (4) krijgt 12de hartoperatie

Daviën (4) krijgt 12de hartoperatie

Geen onderdeel van een categorie

donderdag 24 januari 2008, door Hartpatiënten Nederland

Al voor de twaalfde keer moet de 4-jarige Daviën uit Roermond onder het mes voor een hartoperatie. Dat gebeurt vandaag in het universiteitsziekenhuis in Leuven. Het peutertje heeft naast de vele hartoperaties ook al negen katheterisaties achter de kiezen, en drie operaties via de borst.

Al voor de twaalfde keer moet de 4-jarige Daviën uit Roermond onder het mes voor een hartoperatie. Dat gebeurt vandaag in het universiteitsziekenhuis in Leuven. Het peutertje heeft naast de vele hartoperaties ook al negen katheterisaties achter de kiezen, en drie operaties via de borst. “Hopelijk blijft een grote open hartoperatie nog héél even weg… ik ben trots op jou kleine Daviën”, schrijft zijn moeder op Facebook.

Monica Poelman is trots dat ze de moeder van Daviën mag zijn. Maar er is natuurlijk ook veel verdriet, en ze kent vele zorgen. “ik voel me schuldig dat hij dit mee moet maken. Ik weet het..dat is stom.. maar elke moeder van een zorgenkindje begrijpt mijn gevoel…”

Er is ook dankbaarheid. “Wat ben ik dankbaar voor dit manneke en het team van steengoede cardiologen, professors en chirurgen om hem heen”, aldus Monica. 

Daviën heeft meerdere ernstige hartafwijkingen. Daarnaast heeft hij hartritmestoornissen. Hij krijgt veel medicatie. Zijn leven lang heeft hij operaties nodig. 

De vader en moeder van het jongetje staan er praktisch alleen voor. Door al het reizen elke dag opnieuw van Roermond naar Leuven hebben ze grote schulden opgebouwd. De reizen worden immers niet vergoed. En als je onderweg bent of in het ziekenhuis, kun je niet werken en geen geld verdienen. Met een laag inkomen moeten ze proberen rond te komen. Twee jaar geleden zijn er doneeracties geweest om hun financieel te ondersteunen. 

Hartpatiënten Nederland heeft groot respect voor de inspanningen van de ouders voor hun zoontje. Wij wensen Daviën veel kracht toe en hopen op een spoedig herstel. 

De operatie gisteren is goed gegaan, liet zijn moeder na afloop weten. Een gaatje tussen de bovenste hartkamers is dichtgemaakt met een parapluutje. Twee stents in de longslagader waren nog ruim genoeg. Als hij boven de 20 kilo is dan willen de chirurgen een hartklep plaatsen. Hij weegt nu 17 kilo.
 
Maar de moeder maakt zich zorgen, meldde ze rond middernacht. “Saturatie 93. Het gaatje is dicht. Zou niet meer moeten mogen, deze saturatie. Krijg het gelijk benauwd. Ze hebben al eens meegemaakt dat er zoiets gebeurde. Toen was de stent gaan zweven en moest hij twee keer na de operatie nogmaals onder het mes via de borstkas, en lag hij weken in het ziekenhuis, kantje boord. Ik krijg het Spaans benauwd van dit soort zaken. Morgen echo en check… gaat toch niet weer gebeuren he.. dat we die pech weer krijgen.”