Statines,LDL-streefwaarde, Crestor, Lipitor

Boerenbedrog rond statines

Statines helpen nauwelijks of niets, maar worden desondanks massaal voorgeschreven. Met alle pijnlijke bijwerkingen van dien. Huisarts Hans van der Linde noemt de marketing voor statines boerenbedrog. Zijn conclusie: je leeft er geen dag langer door, de daling van het  aantal ziektegevallen is verwaarloosbaar en het middel heeft veel bijwerkingen. De farmaceutische industrie weet dat, maar verdient er miljarden aan. Dus waarom de goegemeente hiervan in kennis stellen? En zo belanden middelen die uitsluitend pijnlijke bijwerkingen opleveren en waardoor je geen dag langer leeft, op grote schaal in de voorschrijfpen van cardiologen en huisartsen, aldus Van der Linde. 

Misleiding

Hoe gaat zoiets? Van der Linde legt uit hoe negatieve onderzoeksresultaten over nieuwe statines worden verdoezeld: “Fabrikanten en artsen met conflicterende belangen verdoezelden en verdraaiden die uitkomsten. De kroon op deze manier van artsenvoorlichting werd recent gezet door de de multidisciplinaire CVRM-richtlijncommissie met de volgende formulering: “Er is geen bewijs voor een LDL-streefwaarde van 1,8 mmol/l”.
“Er is geen bewijs” in plaats van “Er is overstelpend bewijs dat nastreven van welke LDL-streefwaarde dan ook zinloos is”. Ook hier geldt: ja, er is inderdaad geen bewijs, maar de formulering is pure misleiding. Het is gewoon boerenbedrog met woorden.”
 

‘Effect statines verwaarloosbaar’

“Het motief is duidelijk. Destijds moest de LDL-streefwaarde zonder enige onderbouwing naar 2,5 om het dure Lipitor en Crestor in de voorschrijfpen van artsen te krijgen. Nu moet het zonder enige onderbouwing naar 1,8 vanwege de peperdure, bewezen onwerkzame en onbewezen veilige PCSK-9-remmers.”
 
Voor Van der Linde “staat nu wel onherroepelijk vast dat het nuttig effect van medicamenteuze cholesterolverlaging verwaarloosbaar is.  Toenemend kunt u dat ook lezen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften als de JAMA, BMJ en de NEJM.”
 

Oproep aan huisartsen

De heilzame werking van statines is volgens de huisarts uit Capelle aan de IJssel niet langer uitsluitend gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Integendeel. Zo moest het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG zich conformeren aan de richtlijnen van de European Society of Cardiology die inhoudelijk door en door belangenverstrengeld is, aldus Van der Linde. Dat stemt Van der Linde verdrietig. “De beroemde NHG-standaarden uit het verleden zijn verworden van evidence based tot politiek handjeklap.“ Van der Linde doet dan ook een dringende oproep aan huisartsen om het bestuur van het NHG tot bezinning en een meer onafhankelijke koers te bewegen.

Reacties (19)

 • afbeelding van Anbootje
  Anbootje ( )

  Geldt dit dan ook voor Rode Gist Rijst tabletten? Ben uit mezelf gestopt met de door de arts voorgeschreven statines. Slik nu de Rode Gist Rijst tabletten.
  Als die ook niet zouden helpen, kan ik daar ook mee stoppen.

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Net zo slecht. Zie: https://www.lareb.nl/nl/news/rode-gist-r
  Net zo slecht. ... ( )

  Er zijn genoeg sites die bevestigen dat rode gist net ze slecht is.

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Precies, en dan gaat het geeneens van je eigen risico, dus betaal je dubbel. ;-)

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Janca
  Janca ( )

  Zo langzamerhand weet je echt niet meer wat je moet geloven......

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Terence Luca. terryluca@mac.com
  Terence Luca. t... ( )

  Ik gebruik ook de Rode gist rijst met Ubiquinol.
  Er staat in de handleiding dat 1 capsule per dag voldoende is maar dan blijft mijn LDL cholestorol
  tussen de 3 en 4.
  Ik neem nu 2 capsules maar is dat wel verantwoord.
  Overigens heb ik ook nu last van spierpijn, of dat te wijten is aan de capsules, geen idee!

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Gerard Ariessen
  Gerard Ariessen ( )

  Ja ,, de krampen worden door de statines opgewekt. De schimmel die op de rijst groeit ( rood ) is de moeder van alle afgeleide statines! Als mamma niet deugdelijke kinderen brengt,, laat dan maar zitten. Ps het duurt minstens twee maanden voor je schoon bent! Zelf ondervonden!!!

  okt 11, 2019
 • afbeelding van Marinus Heer
  Marinus Heer ( )

  9 jaar geleden een operatie gehad waarbij een bentall tube met mechanische aorta klep is geïmplanteerd plus een bypass.
  Alle jaren veel statinus gebruikt met spierafbraak in mijn benen tot gevolg.
  Gebruik sinds een jaar Ezetrol 10 mg. maar zwakke benen blijven.
  Vanwege mijn hartprotese mag ik geen plak in mijn aderen krijgen daarom Ezetrol.
  Voor mijn hart gebruik ik Bisoprolol, lercadinipine, telmisartan, Sintron en als suplementen Crataegutt , Magnesium, Glucosamine Condroitine, calcium en co enzym q10.
  Ben 74 jaar en impotent wat ik erg vind.
  25 mg tafalafil werkt maar niet top.
  Nou dat is het wel, we leven nog en dat is al heel wat na zo’n zware operatie.
  Iemand nog een tip?
  Bedankt
  M.Heer

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Edwin010
  Edwin010 ( )

  Zelfde operatie, en had bovenop atorvastatine ook ezetrol. Die ezetrol mee gestopt, ik vind het een ellende-middel met veel nare bijwerkingen. Als ik uw leeftijd had, zou ik 100% geen statines meer slikken, de baten zijn er gewoonweg niet meer. Ik zit echter nog halverwege de 40 en omdat atorvastatine geen bijwerkingen voor mij heeft, slik ik ze maar door onder mom 'baat het niet, schaadt het niet'.

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Edwin010
  Edwin010 ( )

  Was voor de zomer nog bij het EMC voor een Doppleronderzoek, "alles goed meneer, maar uw cholesterol is gevaarlijk hoog, 2.4. we sturen u door naar de internist". Nu slik ik al statines, en wilden ze er toen al een tweede bovenop gooien met alle bijwerkingen van dien, dus mee gestopt. Blijkbaar zien in mij al een geweldige kans om de dure injectie te slijten. Ik zit nog steeds op die afspraak te wachten en hoop dat ik hem ook krijg, om mede te delen dat ik niet nóg meer ellende ga slikken bovenop mijn overige hartpillen, pijnstillers, statines en andere ellende. Ben geen proefkonijn..........

  okt 09, 2019
 • afbeelding van anoniem
  anoniem

  2.4 ?? dat is een prachtige waarde vergeet niet vroeger mocht 3 toen 2.5 en trokken ze de goede van de slechte af, nu ineens doen ze dat niet meer en vervolgens mag je nog maar1.8 hebben. Maar als je echt gaat navragen met bewijs dan hebben ze geen antwoord anders dan ze zeggen en er zijn onderzoeken die aantonen dat. Iedereen weet zo langzamerhand dat de voornamelijk heren onderzoekers vandaag iets groen vinden en morgen is het toch rood. ze onderzoeken vaak om vreemde manieren die zelfs een leek zich achter de oren doet krabben.
  ik zou nog eens op onderzoek uitgaan want iets meer dan een jaar gelden was 2.4 een prachtig score

  okt 10, 2019
 • afbeelding van G. te Riele
  G. te Riele ( )

  Ik gebruik Repatha injectie i.p.v. staties, dit omdat mijn cholesterol te hoog bleef. Nu lees ik dat de staties helemaal overbodig zijn, geld dit dan ook voor Repatha?

  okt 09, 2019
 • afbeelding van I.Brummelhuis
  I.Brummelhuis ( )

  Ik heb al eerder een bericht gestuurd, waarvan toen de strekking was dat ik het onverantwoord vind dat er iedere keer weer een discussie ontstaat over het bestrijden van een te hoog cholesterol. Ook nu weer hetzelfde liedje. Mijn cardioloog, die ik vertrouw, heeft mij Praluent voorgeschreven en vindt het noodzakelijk in mijn geval. Ik heb al jaren een veel te hoog cholesterol en ook jaren geen statines geslikt omdat ik eigenwijs ben er geen heil in zag. Ik (58) heb overigens een mechanische aorta klep sinds mijn 49ste. Ik vind het hoogmoedig van de cardiologen dat zij niet een mening weten te formuleren en het niet nodig vinden om een reactie te geven. Een duidelijk standpunt van de beroepsgroep cardiologen is aan de orde en had er al lang moeten zijn.

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Inkie
  Inkie ( )

  Lees hier veel wat ik herken. Na 15 jaar gestopt met statines en injecties. Ging prima eerste 10 maanden met injecties, maar door de opbouw, werd het zo niet erger nog qua pijn dan de gewone statines. I.o.m. Internist nu gestopt, behalve de ezetrol nog. Heb verteld dat ik kwaliteit boven kwantiteit stel......en waarschuwing voor degene die zich verheugen op de injecties.....persoonlijk vond ik het een wondermiddel in het begin, maar werd afgestraft

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Theo.v. Hoogenvest
  Theo.v. Hoogenvest ( )

  Ik gebruik al atorvastatine al 18 jaar en merk dat ik vaak kramp in de voeten en kuiten krijg . Ik weet dat je in Duitsland op genomen word met een hart probleem is het eerste wat ze vragen of je cholesterol verlagende medicijnen gebruik zo ja we stoppen er gelijk mee waarom hier niet dan als het toch niet helpt kost het ziekenfonds veel geld en ook je zelf , ik ben diabetes en heb een pacemaker .

  okt 09, 2019
 • afbeelding van Anoniem
  Anoniem ( )

  Dat veel mensen nog steeds statines slikken komt doordat de dames en heren medici er nog steeds van uitgaan dat een hoog cholesterolniveau niet goed is en dus omlaag gebracht moet worden. Zo langzamerhand weten we toch dat dit flauwekul is, gelet op de nog onlangs gememoreerde wetenschappelijke onderzoeken die uitgewezen hebben dat zestigplussers met een laag LDL er slechter aan toe zijn dan die met een hoog LDL. Veel cardiologen houden blijkbaar hun vakliteratuur niet voldoende bij.
  Hippo

  okt 10, 2019
 • afbeelding van Morry
  Morry ( )

  onlangs een stil (nou ja stil) hart-infarct doorleeft. Gaande weg de vele onderzoeken (waar ik meer dan 8 wk op moest wachten...) werd duidelijk dat ik plaque in bepaalde aders had. Dit ondanks dat mijn LDL en HDL al minstens 20 jaar keurig tussen min en max waarde zweefde. Weet iemand hiervoor een verklaring?

  Ik heb inderdaad last van bijwerkingen van die statines (stijve gewrichten m.n. knieën) Destijds was er dus dezelfde discussie en volgens onderzoeken waren de voor-delen groter dan de na-delen. Je zou toch denken dat onze regering dat onze gezondheid goed beschermd ? Ook al vanwege dat gemiaauw vanwege uit de bocht vliegende zorgkosten.

  Verder vind ik persoonlijk dat we weer terug moeten naar niet-Chinese / Indiase medicijnen of halffabricaten. We kennen nog allemaal de stress rond die kankerverwekkende losartannen.... Goede kwaliteit zou mogelijk voor een lage doseringen en betere werking kunnen zorgen? Mooi onderzoek voor onze universiteiten???

  okt 10, 2019
 • afbeelding van jan peeters
  jan peeters ( )

  denk ook eens aan de voeding die je tot je neemt

  okt 11, 2019
 • afbeelding van HenkHenk Berkhof
  HenkHenk Berkhof ( )

  Beste Jan, er is ook nog iets als erfelijkheid, ondanks gezond leven (eten en bewegen) toch cholesterolproblemen.

  okt 18, 2019
 • afbeelding van Willeke Barens
  Willeke Barens ( )

  Het is helaas bij te veel mensen en ook artsen onbekend dat er 2 soorten LDL zijn, een prima soort en een mindere soort. MAAR je moet afgaan op de triglyceriden, als die goed zijn, is de LDL van de goede soort.
  Hoe dat kan, dat weet ik ook niet, maar ik weet dit al jaren dankzij mijn studie van alle mogelijke Amerikaanse wetenschappelijke sites. Mijn huisarts wist het ook niet, maar nu wel :) Hij heeft het gecheckt en bevestigde dat ook bij het bespreken van mijn bloedwaarden de laatste keer.
  EN hoe minder koolhydraten in je voeding, hoe beter je trig waarde!!!!

  nov 22, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.