default-header
HomeNieuwsBoerenbedrog rond statines

Boerenbedrog rond statines

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 9 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Statines helpen nauwelijks of niets, maar worden desondanks massaal voorgeschreven. Met alle pijnlijke bijwerkingen van dien. Huisarts Hans van der Linde noemt de marketing voor statines boerenbedrog. Zijn conclusie: je leeft er geen dag langer door, de daling van het  aantal ziektegevallen is verwaarloosbaar en het middel heeft veel bijwerkingen. De farmaceutische industrie weet dat, maar verdient er miljarden aan. Dus waarom de goegemeente hiervan in kennis stellen? En zo belanden middelen die uitsluitend pijnlijke bijwerkingen opleveren en waardoor je geen dag langer leeft, op grote schaal in de voorschrijfpen van cardiologen en huisartsen, aldus Van der Linde. 

Misleiding

Hoe gaat zoiets? Van der Linde legt uit hoe negatieve onderzoeksresultaten over nieuwe statines worden verdoezeld: “Fabrikanten en artsen met conflicterende belangen verdoezelden en verdraaiden die uitkomsten. De kroon op deze manier van artsenvoorlichting werd recent gezet door de de multidisciplinaire CVRM-richtlijncommissie met de volgende formulering: “Er is geen bewijs voor een LDL-streefwaarde van 1,8 mmol/l”.
“Er is geen bewijs” in plaats van “Er is overstelpend bewijs dat nastreven van welke LDL-streefwaarde dan ook zinloos is”. Ook hier geldt: ja, er is inderdaad geen bewijs, maar de formulering is pure misleiding. Het is gewoon boerenbedrog met woorden.”

‘Effect statines verwaarloosbaar’

“Het motief is duidelijk. Destijds moest de LDL-streefwaarde zonder enige onderbouwing naar 2,5 om het dure Lipitor en Crestor in de voorschrijfpen van artsen te krijgen. Nu moet het zonder enige onderbouwing naar 1,8 vanwege de peperdure, bewezen onwerkzame en onbewezen veilige PCSK-9-remmers.”
Voor Van der Linde “staat nu wel onherroepelijk vast dat het nuttig effect van medicamenteuze cholesterolverlaging verwaarloosbaar is.  Toenemend kunt u dat ook lezen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften als de JAMA, BMJ en de NEJM.”

Oproep aan huisartsen

De heilzame werking van statines is volgens de huisarts uit Capelle aan de IJssel niet langer uitsluitend gebaseerd op wetenschappelijk bewijs. Integendeel. Zo moest het Nederlands Huisartsen Genootschap NHG zich conformeren aan de richtlijnen van de European Society of Cardiology die inhoudelijk door en door belangenverstrengeld is, aldus Van der Linde. Dat stemt Van der Linde verdrietig. “De beroemde NHG-standaarden uit het verleden zijn verworden van evidence based tot politiek handjeklap.“ Van der Linde doet dan ook een dringende oproep aan huisartsen om het bestuur van het NHG tot bezinning en een meer onafhankelijke koers te bewegen.

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie


Reacties (1)

  • Ellen zwets 23 oktober 2020

    Ik zou graag willen weten of het onderzoek naar rode gist rijst tabletten door het emc is afgerond en ikzelf ben er inmiddels mee gestopt vw spierproblemen waarvan huisarts en specialist zeggen dat het daar niet door komt maar ik snap dat ze zich aan de richtlijn moeten houden