default-header
HomeNieuwsBloed uit een warm hart

Bloed uit een warm hart

Leefstijl

woensdag 2 november 2022, door Hartpatiënten Nederland

Kunnen hartpatiënten ‘zomaar’ bloedgeven bij de bloedbank? Wordt er onderscheid gemaakt tussen patiënten met verschillende typen hartaandoeningen? Deze en nog vele meer vragen legden we voor aan Sanquin.

In de bloedbank wordt bij niemand bloed afgenomen zonder dat de donor eerst een intakeprocedure heeft doorlopen. Tijdens de keuring, die aan iedere bloed- of plasma-afname voorafgaat, wordt de bloeddruk gemeten en het hemoglobinegehalte (ijzer) bepaald. Tevens wordt een ingevulde vragenlijst besproken. Dit voortraject stelt de bloedbank in staat om te bepalen of de donor- en ontvangerveiligheid gegarandeerd kunnen worden. “Het afstaan van een halve liter bloed is een lichte belasting voor het hart en de bloedvaten”, vertelt Merlijn van Hasselt van Sanquin, de organisatie die verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening in Nederland. “Daarom is er voor mensen met een cardiologische achtergrond mogelijk een klein donorrisico. Dat geldt niet voor alle hartpatiënten, daarin maken we een onderscheid tussen de verschillende hartaandoeningen.”

----

Als lid van Hartpatiënten Nederland heeft u onbeperkte toegang tot alle Premium-artikelen op hartpatienten.nl. Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is inloggen op uw profiel. Het zijn artikelen waar we trots op zijn en die we graag met u als trouwe lezer delen.