default-header
HomeNieuwsBij 20%-ja-geregistreerden gaat orgaandonatie niet door

Bij 20%-ja-geregistreerden gaat orgaandonatie niet door

Geen onderdeel van een categorie

vrijdag 25 oktober 2019, door Hartpatiënten Nederland

Bij een op vijf ja-registraties voor het doneren van organen, gaat die donatie niet door. Dat komt omdat de nabestaanden alsnog bezwaar maken tegen de donatie, maakte de NOS bekend.
Nabestaanden mogen namelijk bezwaar maken tegen de donatie. Ook als de overledene bij leven wel instemde met de donatie. De bezwaarmakers mogen dat kenbaar maken aan de arts. Die neemt vervolgens een beslissing. De arts moet het belang van de donor afwegen tegen dat van de nabestaanden.
In de eerste helft van dit jaar ging door deze weigering 20 procent van de orgaandonaties niet door. Het aantal bezwaren neemt toe: in 2018 bedroeg dat aantal nog 11 procent. Waarom nabestaanden bezwaar maken is niet duidelijk.
Inmiddels hebben sinds het aannemen van de donorwet in 2018 zo;’n half miljoen mensen hun keuze laten vastleggen in het donorregister. In totaal heeft de helft van de Nederlanders nog geen keuze gemaakt of bekend gemaakt. Bijna 6,7 miljoen Nederlanders van 12 jaar en ouder maakten hun keuze wel kenbaar. Meer dan de helft van hen is donor, zo’n 3,8 miljoen mensen om precies te zijn. Dik 2,1 m miljoen Nederlanders wil geen organen afstaan. Zo’n 750.000 mensen laten de keus aan de nabestaanden.
Deze week is een landelijke campagne gestart om je keus via donorregister.nl vast te leggen. Doen!
Kijk hier voor meer informatie.

Voor meer artikelen klik hier