Betere samenwerking hartcentra leidt tot lagere sterftecijfers

Betere samenwerking hartcentra leidt tot lagere sterftecijfers

Hartcentra die over elkaars schouder kunnen meekijken en kunnen zien wat hun behandelresultaten zijn, doen het beter. Als ziekenhuizen succesvolle methodes van opereren met elkaar delen, gaan de sterftecijfers omlaag, meldt de NOS.

We hadden het er gisteren al over in onze nieuwsflits: het Catharinaziekenhuis wist de sterfte van bypassoperaties en hartklepvervangingen behoorlijk te verlagen. Ook de complicaties door hartritmestoornissen daalden. Omdat dit ziekenhuis samen met het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein in 2012 al besloot de behandelresultaten te publiceren, konden beide ziekenhuizen veel van elkaar leren. Inmiddels doen aan deze samenwerking veertien van de zestien hartcentra en negen van de veertien dottercentra in Nederland mee.

"Je kunt nu bijvoorbeeld als je merkt dat een ziekenhuis een bepaalde behandeling beter doet dan jouw ziekenhuis daarheen gaan om te kijken hoe zij het aanpakken en die methode overnemen", vertelt cardioloog Pim Tonino van het Catharina Ziekenhuis in het NOS Radio 1 Journaal.

Kijk hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.