default-header
HomeNieuwsBeter voorbereid starten met hartrevalidatie

Beter voorbereid starten met hartrevalidatie

Geen onderdeel van een categorie

dinsdag 7 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Flow Hartrevalidatie-app bereidt patiënten voor op hun hartrevalidatietraject

 

Flow, het centrum voor preventie, telemedicine en revalidatie van Máxima Medisch Centrum (MMC), heeft een speciaal revalidatieprogramma voor patiënten die een hartinfarct hebben gehad en/of een dotterprocedure of hartoperatie hebben ondergaan. De nieuwste innovatie binnen het hartrevalidatieprogramma is een uitgebreide app die patiënten voorbereidt op hun eigen hartrevalidatietraject. Rutger Brouwers, arts-onderzoeker: “De Flow Hartrevalidatie-app beantwoordt veel vragen die patiënten hebben in de periode tussen een behandeling of ziekenhuisopname en de start van het hartrevalidatieprogramma”.

Afhankelijk van de doelen die een patiënt wil bereiken, maakt het revalidatieteam samen met de patiënt een programma op maat. Zo is voor de ene persoon verbetering van de conditie het belangrijkste doel, terwijl voor iemand anders het overwinnen van angst of verminderen van stress een belangrijk doel kan zijn. In totaal duurt het programma ongeveer 12 weken.
Om patiënten optimaal voor te bereiden op het programma, is de Flow Hartrevalidatie-app ontwikkeld, waarin informatie, video’s en quizvragen over de hartrevalidatie zijn gebundeld. Ook zijn antwoorden op veel gestelde vragen over hartrevalidatie te vinden, zoals: ‘Hoe vaak moet ik voor hartrevalidatie naar het ziekenhuis?’ en ‘Mag ik alweer autorijden?’. Door de app te gebruiken, weten patiënten beter wat hartrevalidatie voor hen kan betekenen. Ook kunnen ze hierdoor tijdens hun bezoek aan MMC gerichtere vragen stellen aan hun casemanager. Brouwers: “Het testpanel van patiënten vond dat de Flow Hartrevalidatie-app makkelijk te gebruiken was en veel zinvolle informatie over hartrevalidatie bood.”

Innovatief programma

Wereldwijd zijn hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak. Patiënten die hartrevalidatie krijgen, hebben vijfendertig procent minder kans om in de jaren erna te overlijden. Het hartrevalidatieteam van MMC helpt patiënten om na hun ziekenhuisopname of behandeling op de polikliniek zo snel mogelijk weer in goede lichamelijke en geestelijke conditie te komen. Zo kunnen patiënten hun dagelijkse activiteiten weer snel hervatten. Daarnaast helpt het programma om het risico op een nieuw hartprobleem zo klein mogelijk te houden. Kortom: het programma vergroot de kwaliteit van leven van patiënten en voorkomt ziekenhuisopnames en -behandelingen.
Het hartrevalidatieteam bestaat uit cardiologen, sportartsen, psychologen, verpleegkundig specialisten, diëtisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. De verpleegkundig specialist is het vaste aanspreekpunt (casemanager) van de patiënt tijdens het hartrevalidatietraject. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met huisartsen, paramedici in de eerste lijn, patiëntenverenigingen en revalidatiecentra en vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.

Voor wie?

Het hartrevalidatieprogramma is voor patiënten die, als gevolg van verkalking van één of meerdere kransslagaderen van het hart, een (dreigend) hartinfarct hebben gehad en/of een dotterprocedure of een open hartoperatie hebben ondergaan. Ook mensen die bekend zijn met andere hartaandoeningen komen in aanmerking voor hartrevalidatie. Patiënten met een verwijzing van de huisarts of de cardioloog kunnen deelnemen aan het programma.
Bron: mmc.nl

 

Voor meer artikelen klik hier


Geef een reactie