aortaklep vervanging,

Aortaklepvervanging mogelijk met sneetje van 5 centimeter

Na eerdere successen in Italië is ook het universiteitsziekenhuis (UZ) in Brussel erin geslaagd een aortaklep te vervangen middels een sneetje van slechts 5 centimeter. Daardoor hoeft de borstkas niet opengelegd te worden middels een openhartoperatie. Volgens het UZ kan in principe elk ziekenhuis zich deze techniek eigen maken, schrijft het Belgische persbureau Belga. 
 

Minder pijn

 
In Italië wordt deze techniek al langer toegepast. De voordelen zijn duidelijk: het doet minder pijn, de operatie duurt korter, en de revalidatie gaat veel sneller. Je bent eerder weer op de been. Ook long- en wondinfecties komen minder voor, evenals hartfalen. En er is veel minder bloedverlies. 
 

Sneetje

 
Arts Jan Nijs van de dienst Hartheelkunde van het Centrum voor Hart- en Vaatziekten van het UZ Brussel legt aan Belga uit hoe de operatie in zijn werk gaat. De chirurgen maken een sneetje van 5 centimeter tussen de ribben van de rechterborstkas. Het hart wordt daarna stilgelegd, de defecte klep weg gesneden en vervangen door een nieuwe. 
 

Ouderen

 
Vooral ouderen lopen een verhoogd risico op problemen met de aortaklep, met name door verkalking. Door de vernauwing van de aortaklep kan de hartklep niet meer goed openen. Dat betekent dat het hart harder moet werken om het bloed rond te pompen. Tijdige vervanging doet de klachten grotendeels verdwijnen en vergroot de kansen op langer leven. Doe je er niks aan, dan kan dat leiden tot hartfalen of een hartstilstand. 
 

Symptomen

 
De meeste mensen merken dat er iets mis is omdat ze kortademig worden, sneller moe zijn, duizeligheid druk op de borst voelen. Maar sommige mensen merken helemaal niets. 

Reacties (3)

 • afbeelding van Geesje Driessen
  Geesje Driessen ( )

  Goed nieuws! Wel heb ik een vraagje. Ongeveer 10 jaar geleden heb ik een biologische klep gekregen. Deze zou ongeveer 15 jaar meegaan. Kan een biologische klep ook op deze manier vervangen worden?

  sep 25, 2019
 • afbeelding van Jan van Wojk
  Jan van Wojk ( )

  Deze ingreep wordt hier wel èrg simplistisch voorgesteld. De uitleg door dr Nijs dat via een 'sneetje' van 5 cm tussen de ribben, het hart wordt stilgelegd ,de defecte klep wordt weggesneden', waarna de nieuwe wordt geplaatst is wel een heel korte samenvatting van een hoog-risicovolle ingreep waarvoor een thoraxchirurg 6 à 8 jaar zich moet hebben gespecialiseerd.. En gezien de complexheid van patienten en van de procedure hoop ik dat dit niet in ' elk ziekenhuis' zal gaan plaatsvinden.
  Van "Hartpatienten Nederland" verwacht ik toch iets meer reëele berichtgeving

  J.van Wijk, chirurg i.r. , na 2x AVR.

  sep 25, 2019
 • afbeelding van Frans frietman
  Frans frietman ( )

  Deze operatie heb ik in augustus 2018 ondergaan. Een nieuwe diafragma varkens klep gekregen.
  Gaat 15 jaar mee? Echter heb ik er een hart fibrillatie aan over gehouden en dat is niet best.
  In Nieuwegein gaan ze proberen dit euvel op te lossen met een zeker risico. ook dat is niet leuk.

  sep 27, 2019

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.