default-header
HomeNieuwsAmerikaan met het hart op de rug!

Amerikaan met het hart op de rug!

donderdag 17 februari 2011, door Hartpatiënten Nederland

OKLAHOMA CITY (VS) – Het leven van Troy Golden, een Amerikaanse dominee van 41 jaar uit de Amerikaanse staat Oklahoma, is voorlopig gered. Op het nippertje, dat wel.

Revarant Troy is momenteel een van de nog weinigen in de Verenigde Staten die rondloopt met een volledig kunsthart, een ’total artificial heart’.

Nu ja, een volledig hart dat uit twee delen bestaat: het kunststoffen hart, dat in Troy’s  borstkas zit, en een pneumatische bloedpomp die hij sinds september vorig jaar in een grijze rugzak bij zich draagt. Zijn gezondheidstoestand is inmiddels zo veel verbeterd dat de artsen het aandurfden de ontwikkeling van dit bijzondere – maar opnieuw tijdelijke – kunsthart nu wereldkundig te maken.

Dominee Golden lijdt aan het syndroom van Marfan, een aangeboren en erfelijke afwijking van het bindweefsel. Langzaam maar zeker tastte de ziekte ook zijn hart en hartkleppen aan. Zijn toestand was de afgelopen jaren en maanden snel verslechterd. Hij stond op de wachtlijst voor een transplantatie van een donorhart, maar dat kwam helaas niet tijdig beschikbaar.

Volgens dokter Doug Horstmanshof was Troy’s eigen hart in een te slechte conditie om een ondersteunende hartpomp in te planten. ,,Dus probeerden we iets totaal anders en hebben we het gehele hart vervangen”, aldus de leidend cardioloog van het Heart Failure Institute van het Integris Baptist Medical Center in Oklahoma City tegenover verslaggevers van de Britse tv-staatsomroep BBC.

Chirurg dr. James Long die de bijzondere implantatie uitvoerde, vertelt over de ingreep: ,,Het was een heel speciaal moment toen ik plotseling besefte dat de patiënt, bij wie we het eigen hart hadden verwijderd, ik keek als het ware in een lege borstkas, uitsluitend in leven was  door een hart van plastic.”
Het plastic hart weegt niet meer dan 160 gram en is slechts een beetje groter dan een biologisch hart. Maar het ’total artificial heart’ is voor dominee Troy Golden geen permanente oplossing, zo meldt de Vlaamse krant Het Belang van Limburg dat ruim aandacht besteedde aan de bijzondere hartvervanging. De batterijen die zijn kunsthart aandrijven moeten voortdurend bijgeladen worden en hij moet altijd reservebatterijen binnen handbereik hebben. Het gevaar op infecties of bloedklontering blijft voortdurend aanwezig.

Dominee Golden heeft in de afgelopen maanden duidelijk moeten wennen aan het ontbreken van een eigen hartslag. Die was vervangen door het geluid van het pneumatische pompje op zijn rug. Hij is dolgelukkig en onder de indruk van dit technologische wonder. Het plastic hart geeft hem tijdwinst. Tijd, die hij hard nodig heeft om een donorhart in de wacht te slepen. Een menselijk hart dat hem weer een natuurlijke hartslag terug geeft.


Geef een reactie