default-header
HomeNieuwsAlles goed?

Alles goed?

Geen onderdeel van een categorie

woensdag 15 mei 2019, door Hartpatiënten Nederland

Vraag: Alles Goed? Antwoord: Ja, en met jou?

Kent u deze standaardvraag met bijbehorend antwoord? In eerste instantie antwoordde ik ook zo, maar ik dacht wel steeds, niet alles kan altijd maar goed zijn. Ik wilde meer diepgang brengen in deze redelijk oppervlakkige vraag.
Naar aanleiding van deze gedachte ging ik deze vraag beantwoorden met ‘bijna alles en hoe is het met jou?’. Dat werkte echter ook niet, want dan gingen de mensen zich zorgen maken, omdat er blijkbaar iets niet goed ging met mij. Mijn nuancering werkte averechts.
Als ik dieper naar deze vraag kijk, kan ik mij afvragen aan welke ‘ik’ deze gesteld wordt. Als hij gevraagd wordt aan mijn Ware Ik, dan kan ik zorgeloos antwoorden dat alles inderdaad goed gaat. Mijn Ware Ik is namelijk verbonden met de Bron, Het Goddelijke, de Allesomvattende Liefde. Alles wat gebeurt, is dan goed, alles heeft een reden, ook al kunnen wij mensen die niet altijd doorgronden.
Wordt deze vraag echter aan mijn ‘verpakking’, het ego, mijn menselijke verschijning, mijn ‘kleine ik’, gesteld, dan gaat zeker niet alles goed. Het ego is namelijk niet zo snel tevreden, het wil altijd meer en beter, vindt ook dat ik, als individu, groter of beter dan anderen moet zijn en als dat niet werkt, dan maar kleiner of slechter dan anderen, dan krijgt het namelijk ook aandacht, zoals (zelf)medelijden.
Het mag duidelijk zijn dat de ‘kleine ik’ ons uiteindelijk niet verder helpt. De vreugde die je ervaart met het bereiken van beter, groter, duurder, hogere status enzovoorts, is vaak maar kortdurend, of in ieder geval vergankelijk.
Maar ja, hoe reken je dan af met dat ego? Ik heb het al eens over onze schaduwkanten gehad, de stukjes van onze persoonlijkheid, die we liever niet zien en daarom in de schaduw hebben gezet. Deze schaduwkanten zijn eigenlijk allemaal aspecten van het ego. Dit is echter maar een klein deel van het ego. Als we bewuster worden gaan we deze schaduwkanten ontdekken, we zetten ze in het licht. Vervolgens kunnen we accepteren dat het aspecten zijn, die ook bij ons aardse leven hebben gehoord maar dat we ze, nu we steeds meer bewust worden, niet meer nodig hebben.
Het ego gaat echter tegenstribbelen, omdat het zichzelf in stand wil houden. Om dat te bereiken veroorzaakt het een schuldgevoel bij ons en wil het ons kleineren. Het is onze uitdaging om onszelf te vergeven voor deze aspecten die eerder in ons leven zijn ontstaan en te besluiten vanaf nu de weg van de Liefde te volgen. Liefde kent geen angst en is onschuldig.
Ik zei al dat we slechts een klein deel van het ego hebben besproken, het meest voor de hand liggende, meest herkenbare deel. Dit is de top van de ijsberg. Het meer onbewuste gedeelte is sterk verbonden met het mens-zijn. Onze Ware Ik neemt alleen maar waar, zonder oordelen, denken of doen. Al het andere is in feite ons ego. Dit ego heeft denken, doen en oordelen als instrumenten, en we denken en doen van alles en oordelen continu, al is het alleen al om te zien of we wel veilig kunnen oversteken.
Het ego is dus altijd aanwezig. Het enige wat wij er tegen kunnen doen, is ons denken en doen heel bewust te aanschouwen en dan te besluiten de gedachten en handelingen, die niet passen bij het hogere doel, te vervangen door zuivere gedachten en handelingen. Zo gaan we de gereedschappen van het ego inzetten voor het hogere doel. Bij elke gedachte of handeling is het mogelijk om je af te vragen welke ‘ik’ hier begunstigd wordt, net zoals het geven van je antwoord op de vraag ‘alles goed?’.
Ik durf nu zonder schroom te antwoorden dat alles goed is, want zoals u reeds weet, ‘het is zoals het is, en dat is goed’.
Hartelijke groet,
Jan Chin
Deze column verscheen eerder in HartbrugMagazine 2019-1