default-header
HomeNieuwsAlgoritmen helpt huisarts bij beter voorschrijven medicatie

Algoritmen helpt huisarts bij beter voorschrijven medicatie

donderdag 15 februari 2018, door Hartpatiënten Nederland

Computersystemen kunnen huisartsen helpen om het voorschrijven van medicatie aan patiënten te verbeteren en veiliger te maken.

Computersystemen kunnen huisartsen helpen om het voorschrijven van medicatie aan patiënten te verbeteren en veiliger te maken. Door voorgeschreven medicijnen standaard te laten evalueren door algoritmes, kan een arts achteraf terugkoppeling krijgen of tijdens het voorschrijven al ondersteund worden met waarschuwingen en herinneringen. Dat stelt onderzoeker Dedan Opondo die op 13 februari promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam

Als gevolg van suboptimaal voorschrijven van geneesmiddelen lopen vooral ouderen onnodig risico op complicaties en zelfs sterfte. Dat concludeert Opondo op basis van een literatuurstudie. Hij onderzocht vervolgens samen met kennisinstituut Nivel in hoeverre het computersysteem van de huisarts ingezet kan worden om de veiligheid en effectiviteit van medicijnvoorschriften te verbeteren. Wanneer huisartsen een geautomatiseerd systeem zouden hebben dat hen zou ondersteunen bij het voorschrijven van geneesmiddelen, zou dat de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren, zo is de eindconclusie.
 

Voorschrijven evalueren met algoritmen

Uit de studie bleek dat de kwaliteit van het voorschrijven door huisartsen voor een groot deel op basis van algoritmes kan worden geëvalueerd. Zo’n algoritme wordt dan toegepast op gegevens die de huisarts routinematig in het elektronisch patiëntendossier registreert. De arts kan dan vanuit het computersysteem achteraf feedback krijgen over de voorgeschreven medicijnen, of zelfs al tijdens het voorschrijven ondersteund worden met waarschuwingen en herinneringen. Het systeem kan zo nodig zelfs het voorschrijfgedrag van de arts corrigeren, stelt Opondo.
 
Lees verder op: www.icthealth.nl

 


Geef een reactie