default-header
HomeNieuwsAcht mogelijke oorzaken van zwaarlijvigheid

Acht mogelijke oorzaken van zwaarlijvigheid

dinsdag 26 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Vaak gaan mensen er vanuit dat de oorzaak van obesitas moet gezocht worden in het feit dat men te veel eet bij onvoldoende beweging. Zo simpel is het echter niet.

Onderzoek heeft aangetoond dat heel wat achterliggende redenen aan de basis kunnen liggen van zwaarlijvigheid. We zetten de acht belangrijkste oorzaken op een rijtje.

8. Te weinig slaap
Onvoldoende slapen is een echte dikmaker. Indien je te weinig slaapt, heeft jouw lichaam een gebrek aan het natuurlijke hormoon leptin dat je appetijt, metabolisme en vetverbranding regelt. Eigenlijk is dat de stof die jouw hersenen aangeeft dat je verzadigd bent. Waneer die stof onvoldoende in je lichaam aanwezig is, dan is het logische gevolg dat je meer gaat eten en dat zal je snel merken aan de weegschaal.

7. Vervuiling
Zoals we daarnet aangaven, wordt jouw lichaamsgewicht in hoge mate gecontroleerd door hormonen. Vervuiling kan echter eveneens overgewicht veroorzaken. De lucht die we inademen en het voedsel dat we eten bevat helaas verontreinigende stoffen en chemicaliën. Hierdoor worden de hormonen in ons lichaam ontregeld waardoor het risico op overgewicht verhoogt. Natuurlijk kan je vervuiling niet volledig vermijden maar je kan wel zorgen dat je hormonenhuishouding in balans is.

Lees de volgende mogelijke oorzaken op Hln.be

6. Airco en verwarming

5. Medicijnen

4. Etnische afkomst

3. Oudere mama’s

2. Familiale omgeving

1. Genen


Geef een reactie