default-header
HomeNieuwsZwaar hartpatiënt en buikoperatie

Zwaar hartpatiënt en buikoperatie

vrijdag 15 januari 2010, door Hartpatiënten Nederland

Vraag: Mijn man is zwaar hartpatiënt en moet nu een buikoperatie ondergaan. Is dat riskant?

Vraag: Mijn man is zwaar hartpatiënt en moet nu een buikoperatie ondergaan. Is dat riskant?
 

Antwoord:

Ja mevrouw! Ik durf wel te zeggen dat zoiets zeker riskant is. Er bestaat bij hartpatiënten een verhoogd risico op complicaties wanneer zij grote operaties moeten ondergaan. Dit moet dan ook nadrukkelijk aan de patiënt en aan de familie worden verteld.

Bij een grote operatie bestaat er namelijk meer kans op een lage bloeddruk door bloeding, door een laag zuurstofgehalte of als gevolg van stolsels. Een lage bloeddruk geeft op zijn beurt kans op afsluitingen van kransslagaderen. Daardoor kan een hartinfarct ontstaan, het hart kan het daardoor opgeven en er kunnen levensbedreigende ritmestoornissen ontstaan.

Het is zeker zo dat op dit moment de verbeteringen in de kwaliteit van de anesthesiologie en van de chirurgische technieken dermate groot zijn dat de risico’s voor de patiënt aantoonbaar zijn verminderd. Van de andere kant is gebleken dat er winst te behalen valt door ervoor te zorgen dat de patiënt in kwestie in de best mogelijke conditie verkeert. Er moet toch altijd naar gestreefd worden om de patiënt het voordeel van een noodzakelijke operatie niet te ontzeggen. Daarom moet een grote operatie in ieder geval, indien mogelijk, worden uitgesteld tot het hart goed is. Bijvoorbeeld tot drie weken naar een hartdecompensatie of drie tot zes maanden na een hartinfarct.

Laatst aangepast op 15 januari 2010  10.26 uur

Geschreven door onze Adviseurs.

Geef een reactie