default-header
HomeNieuwsZout extra slecht voor nierpatiënt

Zout extra slecht voor nierpatiënt

dinsdag 1 november 2016, door Hartpatiënten Nederland

Hoe groter de nierschade, hoe groter de zoutgevoeligheid, hoe directer de bloeddruk reageert op de hoeveelheid zout die we eten.

Hoe groter de nierschade, hoe groter de zoutgevoeligheid, hoe directer de bloeddruk reageert op de hoeveelheid zout die we eten. Het positieve nieuws is dat de effecten van een zoutbeperkt dieet op de bloeddruk ook sterker zijn bij patiënten met nierschade. De mechanismen daarachter zijn nog niet precies bekend, maar hebben te maken met de fysiologische systemen voor bloeddrukregulatie. Die reageren anders bij nierschade. 
 
Hoe slechter de nierfunctie, hoe vaker hoge bloeddruk (hypertensie). Hypertensie bij nierschade is ‘zoutgevoelig’. Dit wil zeggen dat de bloeddruk nog hoger wordt als er meer zout in het eten zit. Tegen de tijd dat patiënten moeten dialyseren, heeft bijna 100% zoutgevoelige hypertensie. Eiwitverlies in de urine maakt patiënten hiervoor nog gevoeliger. Behalve dat zout de bloeddruk verhoogt (en zo nierschade kan veroorzaken), lijkt zout ook directe schade te kunnen veroorzaken.
 
Lees verder op Niernieuws.nl

Geef een reactie