default-header
HomeNieuwsZorgen…

Zorgen…

Columns

donderdag 12 oktober 2017, door Hartpatiënten Nederland

In mijn column in uitgave drie van dit jaar besteedde ik aandacht aan de vorming van ons nieuwe kabinet. Ik schreef: ‘De eerste week van mei ligt weer achter ons als u deze column leest en ik realiseer mij dat het vandaag precies 52 dagen geleden is dat we verkiezingen hadden. En nog steeds is er geen kabinet en Mark Rutte zegt dat de onderhandelingen zo nog wel enkele weken kunnen doorgaan. Tja, afwachten dus..’ Nu, vier maanden later, hebben wij nog geen kabinet. Ook Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, vindt dat de formatie veel te lang duurt. In het radioprogramma ‘Kamerbreed’ zei ze dat burgers zich afvragen hoe het mogelijk is ‘Dat die lui zo lang zitten te kletsen?’. De verkiezingen voor de Tweede Kamer waren op 15 maart. Sinds 1945 duurde maar één formatie langer dan de huidige. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een kabinet. Broekers-Knol vindt het verder ‘zorgelijk’ als er een dik regeerakkoord komt, want dat is de ‘dood in de pot voor de democratie’.

Ook ik maak mij zorgen. Niet alleen om de vorming van een nieuw kabinet, maar tevens om berichten in de media die vooral hartpatiënten raken. Uiteraard worden en werden wij hierover vaak gebeld en in sommige gevallen ingeschakeld door gedupeerden. Momenteel staan enkele berichten mij op het netvlies, zoals ‘Ziekenhuis Rijnstate in Arnhem heeft bewegende hartbeelden van 364 kinderen per ongeluk vernietigd’.

Of wat denkt u van: ‘De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de toezichthouder op voedsel en geneesmiddelen, laat een half miljoen pacemakers controleren omdat de beveiliging van de apparaten niet in orde is’. Nog eentje: ‘Voedingssupplementen zijn razend populair maar soms ook gevaarlijk’. Oftewel, een pilletje om de weerstand te verhogen of af te vallen, maar ook poedertjes voor grotere spieren of om langer te kunnen sporten.

En tenslotte ons eigen bericht: Hartpatiënten Nederland is geschokt door het nieuws, dat twee hartpatiënten zijn overleden als gevolg van besmetting met de gevaarlijke bacterie ‘Mycobacterium chimaera’. De resistente bacterie besmette drie patiënten in het Isala-ziekenhuis in Zwolle en één in het Erasmus in Rotterdam. Twee van hen overleden als gevolg daarvan…

Ik maak mij zorgen, begrijpt u?

Column door: Jan van Overveld


Geef een reactie