default-header
HomeNieuwsZijn symptomen van een hartinfarct bij vrouwen anders dan bij mannen?

Zijn symptomen van een hartinfarct bij vrouwen anders dan bij mannen?

dinsdag 12 december 2017, door Hartpatiënten Nederland

In de meeste gevallen zijn symptomen van een hartinfarct bij een een vrouw anders dan een man. Om te beginnen omdat vrouwen minder snel klagen dan mannen. Vrouwen zijn eerder geneigd zijn pijn te bagatelliseren: ach, het valt wel mee, ik ga even zitten, het trekt wel weer bij.

In de meeste gevallen zijn symptomen van een hartinfarct bij een een vrouw anders dan een man. Om te beginnen omdat vrouwen minder snel klagen dan mannen. Vrouwen zijn eerder geneigd zijn pijn te bagatelliseren: ach, het valt wel mee, ik ga even zitten, het trekt wel weer bij. Bovendien hebben vrouwen vaak andere klachten dan mannen: die zullen bijvoorbeeld wijzen op een hevige pijn en druk op de borst met uitstraling naar armen, kaak en rug. Ook zweten, misselijkheid en braken komt bij mannen veel voor als symptoom van een hartinfarct. Dat komt ook bij vrouwen voor, maar vaak zijn er klachten die lastig goed in te schatten lijken te zijn. 

Een hartaanval kondigt zich bij vrouwen vaak al weken van tevoren aan door slaapstoornissen, grote vermoeidheid of kortademigheid. Klaagt een vrouw plotseling over duizeligheid, acute ernstige vermoeidheid en een vervelend gevoel in de maagstreek, dan is er mogelijk sprake van een hartaanval. Andere symptomen kunnen zijn pijn tussen de schouderbladen, hartkloppingen, of een branderig gevoel onder het borstbeen, of flauwvallen. Vaak worden symptomen van een hartaanval bij vrouwen niet als zodanig herkend, zelfs niet door artsen. Neem het zekere voor het onzekere, bel 112 bij de geringste twijfel! 
 

Hoe herken ik symptomen van hartklachten bij een vrouw? 

Hartklachten en symptomen van een hartinfarct (Vrouwen worden in de volksmond ten onrechte het zwakke geslacht genoemd. In werkelijkheid zijn ze dat niet: ze houden zich vaker sterker dan mannen, klagen minder en zijn eerder genegen hun (pijn)klachten weg te wuiven. Tot eigen schade! Zeker in geval van een hartaanval kan dit tot ernstige gevolgen lijden. Daarom is het heel belangrijk goed te weten welke symptomen zich bij vrouwen kunnen voordoen in geval van hartklachten of een hartaanval. Vrouwen hebben de pech dat zelfs artsen een hartinfarct bij haar vaak niet als zodanig herkennen, en dus een verkeerde diagnose stellen. De laatste tijd komt daarin gelukkig verandering, omdat toonaangevende artsen zoals cardioloog Angela Maas campagne voeren om hartklachten bij vrouwen eerder te herkennen. 
De symptomen op een rijtje: pijn tussen de schouderbladen, plotselinge duizeligheid, opeens heel erg moe zijn, soms flauwvallen, even buiten westen raken, pijn in armen, schouder of kaak, licht in de kop voelen, misselijkheid, zweten, een branderig of een ander naar gevoel in de maagstreek, kortademigheid, hartkloppingen.  Als enkele van deze symptomen zich voordoen, bel dan 112. Ook bij twijfel! Vaak kondigt een hartaanval bij vrouwen zich al weken van tevoren aan, zonder dat zij of haar omgeving dat daaraan koppelt. In dat geval kan er sprake zijn van slapeloosheid, kortademigheid en grote vermoeidheid. Ga voor het te laat is naar de dokter! Bedenk dat de meeste vrouwen niet te veel maar juist te weinig klagen. Trek gerust aan de bel als u het niet vertrouwt, en wuif pijn niet steeds weg. Hartklachten worden bovendien maar al te snel verward met maagklachten! Bij twijfel, ga naar de dokter! 
 

 


Geef een reactie