gezondheidszorg, zorgverzekeraars, farmaceutische industrie,

Ziekte als verdienmodel: Kan het ook anders?

Onlangs zag ik een filmpje voorbijkomen waarin arts Emma Bruns haar ongezouten mening geeft over de huidige gezondheidszorg en de macht van de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie. Zij geeft hierin aan dat het soms voelt alsof we als samenleving heel ver weg zijn geraakt van datgene waar de zorg ooit voor bedoeld was. Daar waar gezondheid centraal zou moeten staan in ons leven, draaien we vandaag de dag op een verdienmodel van ziekte.
 
Volgens Bruns hebben zorgverzekeraars, de farmaceutische industrie en zelfs ziekenhuizen baat bij zoveel mogelijk patiënten. Hoe meer zieke mensen, hoe meer geld. Hoe krom dit ook is, toch klopt het. De gezondheidszorg zou erop gericht moeten zijn om zoveel mogelijk mensen te genezen, maar in de praktijk ligt dit iets complexer. Een voorbeeld is het verrichten van onderzoek. Vaak wordt er meer onderzoek gedaan naar medicijnen dan naar de positieve effecten van bijvoorbeeld een andere leefstijl. Eigenlijk is dit toch de omgekeerde wereld? Voorkomen is beter dan genezen, lijkt mij. Maar met het op de markt brengen van nieuwe medicijnen is nu eenmaal veel geld gemoeid. ‘Precies dit consumentisme is diepgeworteld geraakt in onze zorg’, zegt Bruns hierover.
 
Ziekte lijkt zo inderdaad een verdienmodel geworden. ‘En dat systeem is ziek. Het verkeert in zodanig kritieke toestand dat we maar blijven reanimeren, zonder op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak.’ Deze uitspraak van Bruns is niet alleen een mooie beeldspraak, maar ook zeer treffend. Ik ben bang dat ze gelijk heeft. En zolang deze situatie zo is, hebben de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie het voor het zeggen. De artsen en zorgverleners blijven slechts marionetten in dit spel. 
Volgens Bruns moet de overheid het voortouw nemen in het veranderen van dit systeem. Ik hoop  oprecht dat de overheid dit doet, zodat er eindelijk iets verandert.
 
Hoe denkt u hierover? Denkt u dat verandering mogelijk is, en zo ja; hoe? Ik hoor het graag van u! Reacties kuntnu mailen naar marly@hartpatienten.nl
 
Deze column werd eerder gepubliceerd in HartbrugMagazine 2018-01  

Reacties (2)

 • afbeelding van W. Dingemanse
  W. Dingemanse ( )

  Ik heb in een eerdere mail al aangegeven dat de manier waarop in Nederland de ziektekostenverzekeringen werken fundamenteel fout is. Je mag nooit, moreel gezien, winst maken op de ellende van een zieke. Die kan er niets aan doen en moet wel naar een dokter voor een behandeling om weer beter te worden. Een ziektekostenverzekering zonder winstbejag is daarom essentieel. Misschien moet een initiatief hiervoor uitgaan van de staat, anders ben ik bang dat er niet veel van terecht komt. Anderzijds is een staatsverzekering ook niet alles, want dat neemt het risico met zich mee, dat er naast een staatsverzekering artsen ook particulier mensen gaan helpen. Ik zie hiervan de schaduwzijde in Italia. Als je als particulier een beroep doet op een arts kun je doorgaans snel een afspraak maken, anders kom je op een wachtlijst van soms maanden.
  Enige jaren geleden was er een initiatief, waarbij een nieuwe ziektekostenverzekering zou worden opgericht zonder winstbrejag. Helaas was er voor dit initiatief te weinig belangstelling.

  mrt 07, 2018
 • afbeelding van hippo
  hippo

  Een belangrijke rol is m.i. weggelegd voor de medici. Het is al sinds jaar en dag bekend dat big pharma er niet voor terugdeinst fraude te plegen met zgn. wetenschappelijk onderzoek en dat er helaas nog steeds (quasi)wetenschappers zijn die zich daarvoor laten misbruiken. Omdat er grote financiële belangen mee gemoeid zijn worden bepaalde onjuiste denkbeelden nog steeds verspreid en benadrukt, terwijl vaak al bewezen is dat het onjuiste informatie betreft. Saillant voorbeeld wordt gevormd door alle onzin die over de rol van cholesterol m.b.t. hart- en vaatziektes wordt geproduceerd.

  Wat de overheid zou kunnen doen is er beter op toezien dat medicijnen beter getest worden en pas worden toegelaten op de markt als vaststaat dat ze veilig zijn en dat de gepropageerde werking inderdaad optreedt. Ook zouden zware sancties moeten worden gehanteerd voor wie een loopje neemt met de waarheid.

  hippo

  mrt 07, 2018

Geef een reactie

Plain text

 • Geen HTML toegestaan.
 • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA
Voer de CAPTCHA in om aan te tonen dat dit geen geautomatiseerde actie is.